N.Z. | 13. 3. 2020, 12:52

Kako odpovedi dogodkov in samokarantena pomagajo reševati življenja

profimedia
Kako odpovedi dogodkov in samokarantena pomagajo reševati življenja (foto: profimedia)

Zdravniki, virologi in epidemiologi pozivajo k čimprejšnji takojšnji zaustavitvi družabnega življenja v Sloveniji, kar med ljudmi povečuje zaskrbljenost, pa tudi negodovanje. Čas je skratka pravi, da se poglobimo v ozadje ukrepa, ki se zaradi drastičnega posega v življenje posameznika zdi nadvse radikalen.

Za Vox.com je o učinkovitosti takšnega ukrepa spregovoril harvardski epidemiolog Marc Lipsitch.

Po njegovem mnenju gre pričakovati, da se bo z novim koronavirusom okužilo od 20 do 60 odstotkov odraslih. Zaenkrat še vedno velja, da je pri 80 odstotkih okuženih potek bolezni blag, a četudi bi bila stopnja smrtnosti le okoli enega odstotka (kamor jo pri okužbi s Covid-19 postavlja večji del stroke), to za ZDA pomeni na stotisoče mrtvih zgolj v ZDA, v Sloveniji pa bi šle te številke lahko v več sto ali tisoč njih.

Najbolj skrajne izide mnoštva scenarijev, ki se ta hip preigravajo v vladnih in zdravniških kriznih timih po svetu, bi bilo mogoče preprečiti z najbolj radikalnimi varnostnimi ukrepi.

Ker se epidemiologi ta trenutek najbolj bojijo nenadne eksplozije primerov hujšega poteka bolezni, ko bi jim zagotovo zmanjkalo postelj in dihalnih aparatov za vse primere, ki bi potrebovali njihovo takojšnjo pomoč, so njihovi pozivi po takojšnji zaustavitvi družabnega življenja na mestu.

A kaj to pomeni: zaustavitev družabnega življenja?

To pomeni, da se (začasno) zaprejo šole in fakultete, odpovedo vsi športni, kulturni in druge vrste množičnih dogodkov, podjetjem pa tudi naroči, da v kolikor je mogoče delo premaknejo v sfero dela na domu in ljudi pozovejo k samoizolaciji in karanteni (to pomeni, da se do nadaljnjega izogibajo mestom z več ljudmi) – vse z zgolj enim namenom: da bi preprečili prehitro širjenje virusa v populaciji.

Temu ukrepu epidemiologi rečejo tudi: ’uravnavanje krivulje’ okužb, krivulja pa je videti takole:

»Četudi s tem ukrepom v resnici ne moremo zmanjšati skupnega števila okužb, pa lahko znatno upočasnimo stopnjo epidemije, kar lahko pomeni razliko med življenjem in smrtjo v primerih, ki so (ali bodo postali) kritični,« je na Twitterju zapisal Carl Bergstrom, biolog iz Washingtona.

’Uravnavanje krivulje’ pomeni, da se ljudem – bodisi na področju področja, mesta ali kar celotne države - zapovedo načela upoštevanja varnostnih osebnostnih razdalj ali kar socialne izolacije. Slednje bi morali še posebno upoštevati vsi, ki so starejši od 60 let in tisti s kroničnimi zdravstvenimi težavami. Zanje naj velja zahteva, da se – kolikor je to le mogoče – izogibajo vseh mest, kjer se nahaja več ljudi.

»Več bo v družbi tistih, ki bodo ukrep dosledno upoštevali, večja je možnost, da bi lahko zaustavili širjenje bolezni,« dodaja specialistka za nalezljive bolezni Emily Landon iz Chicaga. »To pomeni, da bosta moja in vaša mama dobili prosto posteljo v bolnišnici, če bi jo potrebovali.«

Tudi če ste zdravi in mladi, naj torej velja, da je odgovornost in z njo naloga za to, da se začasno odpoveste družabnim aktivnostim, tudi vaša. »Več kot bo okužb med mladimi, ki so sicer dobrega zdravja, več bo okužb med starimi in že kronično bolnimi. In več kot bo okuženih v ogroženih skupinah, večji bo pritisk na zdravstveni sistem,« še pojasnjuje Landonova.

Zavedati se gre tudi dejstva, da bodo bolnišnice kmalu polne pacientov s hujšim potekom bolezni zaradi novega koronavirusa, kar pomeni, da jim bodo verjetno dajali prednost pred drugimi primeri. »Medtem ko ta hip še lahko računate na njihovo pomoč, če bi jo morda potrebovali, pa sredi razmaha najslabšega možnega scenarija temu zelo verjetno ne bo več tako.«

Sebi in drugim lahko skratka najbolj pomagate tako, da do nadaljnjega ostanete doma (kolikor je to le lahko mogoče)!

»Da bi ne postali naslednji Vuhan ali Italija,« pravi Tom Frieden, strokovnjak, ki je delal za Baracka Obamo: »... so tako radikalni ukrepi nuja.« In njegov nasvet ne velja le za ZDA, temveč tudi za Slovenijo.

Medtem na Twitterju

Da med nami obstajajo posamezniki, ki jim razumevanje takšnih (pa tudi blažjih) ukrepov že delajo številne preglavice, smo že bili priča tekom našega vsakdana in prek pogovorov na družabnih omrežjih.

V nadaljevanju nizamo nekaj anekdot, ki so se zadnje dni dogajale pri nas – torej v Sloveniji! Pripravite se na zgodbe sebičnih in ignorantskih, zaradi katerih so pred vhodi v bolnice že danes postavljeni redarji, občasno pa jim mora kot majhnim otrokom ’kozje molitvice prebrati’ že preobremenjeno medicinsko osebje.

Še dobra novica: #ostanidoma

Svoj zamah dobiva tudi gibanje #ostanidoma - ključnik, ki že generira pozive družbeno osveščenih, mladih in starih!

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.