A. B. | 8. 8. 2022, 15:33

Kako ravnati v primeru srčnega infarkta?

Profimedia

Tudi, ko ste sami si lahko pomagate. Priporočamo vam ogled videoposnetka, ki vam bo pomagal pravilno ravnati. 

V vročih poletnih dneh se zvišuje tudi vzdržljivost ljudi, zaradi česar narašča tudi možnost pojava različnih bolezni. Vse pogostejša je kap, med drugim tudi srčna. Dogajajo se tudi prometne nesreče, ki se zgodijo kot posledica srčnega zastoja.

Najpogosteje so med prizadetimi osebami starejši ljudje in bolniki z nekaterimi kroničnimi obolenji, predvsem z boleznimi srca in ožilja. 

Kako ravnati, ko ste v času dogodka sami? Za vas smo pripravili uporabne nasvete. 

Kaj pravzaprav je srčni infarkt?

Do srčnega infarkta lahko pri posamezniku pride zaradi nastanka koronarnih plakov. Kot pojasnjujejo na ezdravju se na razpoki razvije krvni strdek, zaradi česar lahko začne odmirati srčna mišica. 

"V najhujšem primeru pa pride do nenormalnega prevajanje električnega impulza in srce se praktično 'ustavi. To najhujšo obliko srčnega infarkta imenujemo nenadna srčna smrt," še dodajajo. 

Profimedia

Kakšni so simptomi?

Najbolj jasen simptom srčnega zastoja pri moških je bolečina, ki se pojavi v prsih. Nekateri jo opisujejo kot stiskajočo, medtem ko ženske tega simptoma ne občutijo tako pogosto. 

Ameriška študija je pred nekaj leti ugotovila, da so ti znaki tudi neobičajna utrujenost, motnje spanja, hitra zasoplost, prebavne motnje in težke roke. 

Profimedia

Kako si pomagati v primeru nesreče? 

Pomembno je, da ukrepamo takoj, saj je lahko prvih deset minut za prizadete usoden. Zato je smiselno, da znamo pomagati tudi sami sebi, v kolikor bi dogodek doživeli tudi sami. 

Health & Wellness.ako navaja, da si lahko bolečino olajšamo na zelo preprost način - globoko vdihnite in zakašljajte, kar se da močno! Postopek ponovite na vsaki dve sekundi, pri čemer naj bo kašelj čim globlji in dolg in ne odnehajte, dokler ne prispete do bolnišnice. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.