21. 9. 2020, 14:28

Kako se izogniti nabiranju kilogramov, če delate od doma?

Shutterstock
Kako se izogniti nabiranju kilogramov, če delate od doma? (foto: Shutterstock)

Pridobivanje telesne teže je lahko težava, če delamo od doma. Da bi se temu izognili, moramo poskrbeti, da nam spremembe v dnevni rutini ne pokvarijo naših zastavljenih ciljev na področju zdravega načina življenja.

Preberite spodnjih osem korakov, ki vam bodo pomagali pri ohranjanju željene teže, tudi če večino svojega delovnega časa preživitev doma za računalnikom. 

1. korak: Ustvarite si rutino

Naredite si urnik, kdaj in koliko boste jedli in se ga skušajte kar se da natančno držati. Urnik vam bo pomagal, da se znebite vseh tistih nezavednih sprehodov do hladilnika, ki se ponavadi zgodijo ob vikendih, ko čez dan nimamo toliko obveznosti in je naš dan manj strukturiran.

2. korak: Delovni prostor naj bo stran od kuhinje

Če je le možno, si delovni prostor uredite tam, kjer vam hrana ne bo na dosegu roke. Najdite miren kotiček in obiščite kuhinjo samo takrat, ko je na urniku malica ali kosilo. Nikoli ne jejte stoje, pred televizijo ali med tipkanjem na računalniku. Če niste osredotočeni na hrano in količino, boste po vsej verjetnosti pojedli več, kot bi morali.

3. korak: Vzamite si čas za gibanje

Vsak dan nekaj časa namenite rekreaciji. Lahko je sprehod po okolici, vadba z utežmi doma ali v telovadnici, spletni tečaj joge, sprehod psa... Nikoli ne sedite za računalnikom v kosu dlje kot 60 minut. Nastavite si alarm in se vsako uro vsaj za pet minut sprehodite po stanovanju in malo razgibajte, telefonske pogovore pa opravite stoje.

4. korak: Pravilno začnite dan

Ne zanemarite zdravega zajtrka. Če vas čas že zjutraj preganja, vstanite pol ure prej kot običajno in ta čas namenite pripravi muslijev, ovsenih kosmičev, sadnih ali zelenjavnih smutijev, jajc, zelenjave, jogurta, polnozrnatega kruha ali karkoli podobnega, kar vam bo dalo dovolj energije in dobre volje za svež začetek dneva.

5. korak: Pripravite kosilo s polno zelenjave

Namesto mesa in krompirja ali sendviča si pripravite lahko kosilo s polno sveže zelenjave, ki vas ne bo utrudilo in vzelo volje do dela. Ideje za recept!

6. korak: Skušajte razumeti vaše signale za lakoto

Povežite se s čustveni jazom in skušajte razlikovati, kdaj ste zares lačni in kdaj ste samo osamljeni, zdolgočaseni, utrujeni ali pod stresom. Če niste lačni si vzamite malo odmora, spijte kozarec vode, opravite kak telefonski klic, ureditev svoje aktivnosti po prioriteti ali se prek spleta povežite s svojimi sodelavci. 

7. korak: Bodite pozorni na pitje alkohola

V prostem času se odrečite pretiranemu pitju alkohola. Uživajte ob kozarčku vina ali piva le ob hrani (in dobri družbi).

8. korak: Ne delajte kompromisov pri spanju

Če vam zjutraj ni treba vstati zelo zgodaj in se odpraviti v službo, še ne pomeni, da vam bo kakorkoli koristilo gledanje priljubljenih serij in filmov dolgo v noč. Na pozabite, da je premalo kvalitetnega spanja eden največjih vzrokov prenajedanja in eden najmočnejših sprožilcev hrepenjenja po sladkarijah naslednji dan. Nenaspani se naslednji dan trudimo ostati zbrani in motivirani in sladkor je tisti, ki nam vsaj za kratek čas lahko pri tem najbolj pomaga. Če torej želimo vzdrževati telesno težo, pri spanju nikar ne delajmo kompromisov.  

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.