12. 2. 2018, 10:01 | Vir: Liza

Leonida Derganc: Kako se lotiti čiščenja negativnih energij iz prostora?

Osebni arhiv

Ker si vsak posameznik želi imeti vitalen dom, poln pozitivnih energij, smo se na uredništvu odločili, da vam to pomlad pripravimo serijo intervjujev s strokovnjakinjami na različnih področjih.

Tokrat vam predstavljamo napotke za čiščenje prostora, ki nam jih je zaupala Leonida Derganc, certificirana bioterapevtka z znanjem iz radiestezije.

Zakaj je treba prostor energijsko očistiti?

Leonida: Pravzaprav so to počeli ljudje že od nekdaj. Že babic se spomnimo, kako so predvsem pred večjimi prazniki 'generalno' očistile stanovanja, kako so blagoslovile prostore, zakurile žajbelj, kadilo ali izvajale kakšne druge obrede, ki so 'odganjali zle duhove' in varovali dom pred slabimi stvarmi. Združena znanja in vedenja, ki jih danes sicer poimenujemo energijsko čiščenje prostora, predstavljajo podoben namen, kot so ga včasih: pregnati slabe, nizke energije ali zle duhove, temne sile, kakorkoli kdo imenuje in verjame takim in drugačnim neprijetnim energijam, in narediti prostor za svetlobo. Za novo, sveže, za tisto, kar nas podpira, navdihuje.

Kako energije delujejo na prostor?

Leonida: Vse stvari, ki se dogajajo v nekem prostoru, za seboj puščajo energijo, ki se vtisne v prostor, stene. Te energije potem vplivajo na nas, naša življenja. Ravno tako se energija lepi na predmete, tudi na nas. Tako je treba očistiti ne samo prostor, ampak tudi posamezne predmete. Predvsem to, kar nosimo na sebi – nakit in oblačila se navzamejo naše energije in energij okolice. Odstraniti je treba staro in dati prostor novemu, da po prostoru zaokroži nova energija, ki običajno tudi nosi s seboj novosti v naše življenje.

Kako pa?

Leonida: Na ta način, ko očistimo prostor, odstranimo odvečno kramo, pripravimo tudi svojo podzavest na sprejem novega v življenje. Povečamo pritok vitalne energije. Torej z očiščenjem prostora vnesemo vanj več življenjske sile, več energije, ki poraja in privlači novo in sveže.

Kako pa bi lahko opisali vpliv energij na človeka, kako vemo, da te energije obstajajo in vplivajo na nas?

Leonida: Nekateri zelo dobro začutijo energije, ko vstopajo v prostor, lahko se počutijo dobro v ali na nekem prostoru, lahko pa se počutijo tesnobno, neprijetno in še sami ne najdejo razloga za to. In tukaj gre za vpliv energij na nas.

Kdaj in ob kakšnih priložnostih se priporoča energijsko čiščenje prostora?

Leonida: Energijsko čiščenje se priporoča, če ste se vselili v novo domovanje. Še bolj pa, če ste se selili v domovanje, kjer so že bivali predhodniki. Za njimi je ostala njihova energija, zato je prostor primerno očistiti. Tudi če se vam zdi, da je ujeta kakšna entiteta, kakšna 'duša' – te t. i. duše so v bistvu neke vrste ujete, zgoščene energije – in ljudje, ki bivajo v takih prostorih, lahko začutijo 'prisotnost nekoga'. Smiselno je čistiti tudi, kadar se vam zdi, da je energija prav zgoščena. Ali po kakšni bolezni, težavnih stanjih, dogodkih, ki se vas še posebej dotaknejo. Dobrodošlo pa je energijsko čiščenje tudi, ko želite vzpostaviti nov tok, novo svežino v življenju, saj z energijsko očiščenim prostorom omogočate pretok drugačnih frekvenc, kot so vas spremljale do zdaj.

Kaj se torej začne spreminjati, ko bomo prostor energijsko očistili?

Leonida: Fizično boste največkrat začutili lahkotnost v prostoru, svežino, ne bo vas več 'dušilo', izginil bo občutek, da je nekdo v prostoru ali da je nekdo že bival tam. Po čiščenju se sprosti energija, ki daje prostor novemu in svežemu, zato tudi na drugih področjih začnejo pritekati v vaše življenje lepe, boljše stvari in dogodki. Sami se boste tudi fizično počutili boljše, lažje boste 'zadihali'. Kotički, ki vam niso bili ljubi, zakaj, še sami ne veste, vam bodo postali prijetni in radi se boste zadrževali v tem prostoru.

Pa je priporočljivo, da prostor očistimo sami ali naj to naredi nekdo drug, ki se na to bolje spozna kot mi?

Leonida: Ko sem se sama za svoje potrebe lotevala energijskega čiščenja prostorov, sem o tem sicer že nekaj vedela, tudi iz drugih seminarjev, delavnic, knjig … Vendar se osebno nisem počutila takrat dovolj podkovano, da bi se tega lotila čisto na lastno pest. Ker pa me je tematika na splošno zanimala, sem se odločila za tečaj Energijskega čiščenja prostorov. Tam sem prejela ogromno znanja in 'drobnih malenkosti', ki pomagajo, da postopek resnično učinkovito speljemo. Če se tega lotevate prvič, brez izkušenj, vam toplo priporočam, da povabite nekoga, ki ima znanje o tem.

Kakšen pa je vaš način čiščenja prostora, kako se ga kot strokovnjakinja lotevate?

Leonida: Moj način dela pri energijskem čiščenju prostora je po filozofiji, ki jo živim in predajam naprej, 'notranja modrost'. To pomeni, da želim svoje stranke naučiti, prenesti znanja nanje, da lahko pozneje stvari vzamejo v svoje roke, poslušajo sebe in svoje vodnike in svojo 'notranjo modrost' ter s pomočjo tehnik sami očistijo prostor na način, kot jih bo poklical.

Kako torej poteka prvo energijsko čiščenje, nam ga lahko opišete?

Leonida: Prvič vam prostor energijsko očistim sama, pred tem pa imamo, lahko bi rekla, kar individualno delavnico na samem mestu čiščenja. Želim, da ljudje, ki so me povabili, da jim energijsko očistim prostor, razumejo, kaj počnem, kako in zakaj, in da usvojijo ta osnovna znanja, prihodnjič pa lahko to naredijo sami. Tehnik oziroma načinov je več. Razložim, pokažem in naučim vas več načinov, vaša 'notranja modrost' pa bo prihodnjič izbrala način, ki je primeren za vas. Zapišete si, skupaj pregledamo stanovanje, osebno si pomagam z radiostezijskim nihalom. Predstavim vam tudi osnovne postavitve po feng šuju (bagua mreža), ki se projicira na celotno stanovanje ali hišo in potem na posamezen prostor ali sobo. Pri feng šuju in vastuju sicer nisem strokovnjak, poznam pa osnove, ki so že precej močne in vpeljejo bistvene pozitivne spremembe, zato pa mi je v pomoč in odlično nadgradnjo – poleg osnov feng šuja – tudi znanje iz radiestezije, ki sem ga pridobivala na šolanju za bioterapevta pri dr. Smiljaniču.

Pa je treba pred samim postopkom energijskega čiščenja prostor kako pripraviti?

Leonida: Pred energijskim čiščenjem bi bilo idealno očistiti še 'staro kramo', vendar če ne uspe, obstaja rešitev …

Kakšna?

Leonida: Bistvo je, da se vi odločite, da želite spremembo energije v prostoru, zato je dobro, da prostor očistite tudi fizično, v detajle – torej po predalih, omarah, kleteh, podstrešjih ...­ Tega se lahko lotevate sistematično in to morate narediti sami! Jaz ali kdo drug vam ne moremo iz predala 'zmetati' v smeti zastarelih predmetov, od njih se morate posloviti sami! Najbolje je, da kategorizirate in spravite v škatle ali vreče: kaj je še uporabno za vsak dan, kaj morda periodično oz. enkrat letno, kot na primer novoletni okraski, kaj ne uporabljate že več let in lahko podarite ali odvržete v smeti, morda reciklirate … Že ko se boste tako lotili samo ene omare z oblekami ali nekega predalnika, kamor odlagate vse mogoče malenkosti, boste videli, da se vam bo v vsakdanjem življenju že pripeljala nasproti novost, nova priložnost, nekaj svežega, kar vam bo odpro pot naprej. Zagotovo! Preverjeno v praksi – pri sebi in pri strankah!

Kaj pa, ko je 'krame' veliko, energijsko čiščenje pa je prav tako nujno potrebno – kako ravnati v takem primeru?

Leonida: Včasih res ne gre, saj ni časa več dni ali tednov za čiščenje omar, podstrešja, kotičkov in je treba narediti energijsko čiščenje prostora takoj. V takem primeru tudi obstajajo 'triki' ali bolje rečeno postopki, ki učinkovito transformirajo nizke energije v prostoru. Za prvič, naj vam kdo pomaga, vas poduči, pokaže, pove, potem pa boste začutili, ali zmorete sami ali potrebujete pomoč strokovnjaka.

Kakšne pa so cene energijskega čiščenja pri vas in kaj postopek čiščenja zajema?

Leonida: V moje delo pri energijskem čiščenju prostora je zajeto izobraževanje – osnovna individualna delavnica na samem mestu čiščenja, ki traja približno 1 do 2 uri, pregled energij z nihalom in sam 'večji' postopek čiščenja. Investicija, da bo vaš prostor energijsko podprt, vi pa boste prejeli osnovno znanje, kako to vzdrževati, je za stanovanja in bivalne prostore, velike do približno 120 m2 150 evrov, za hiše do 150 m2 površine 230 evrov, za hiše in bivalne prostore nad 150 m2 z več nadstropji pa 270 evrov; kar pa je večjih površin, pa se dogovorimo individualno, odvisno tudi od želja in potreb naročnika.

Informacije o Leonidi Derganc in njenem delu lahko dobite na www.notranjamodrost.si ali pa jo kontaktirate na 041 372 404 oziroma preko elektronske pošte info@notranjamodrost.si.

Besedilo: Metka Pravst // Foto: Osebni arhiv (portret),  Profimedia, Press Loft

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.