A. B. | 6. 1. 2023, 18:11 | Vir: Aktivni.si

Vaše zenice razkrivajo, kako inteligentni se

Profimedia

Oči so okna in ogledalo duše, pravi rek. Nova raziskava dokazuje, da to ni vse. 

Naše zenice se ne odzivajo le na svetlobo. Odzovejo se tudi na neznan zvok. Začasno se razširijo, ko smo razburjeni ali ko nas je strah, njihova razširjenost lahko razkriva naše zanimanje in duševno izčrpanost. Včasih je razširjenost zenice tudi znak bolezni. Zdaj so na tehnološkem inštitutu v Georgii dokazali, da je izhodiščna velikost zenice tesno povezana z individualnimi razlikami v inteligenci.

Večja je zenica, višja je inteligenca

Pravzaprav so raziskovalci v treh študijah (raziskava) ugotovili, da je razlika v izhodiščni velikosti zenic pri ljudeh, ki so pri kognitivnih testih dosegli najvišjo oceno, in pri tistih, ki so dosegli najnižjo oceno, dovolj velika, da je to mogoče zaznati s prostim pogledom, pišejo avtorji Tsukahara, Harrison in Engle.

Profimedia

Prvič so to presenetljivo povezavo odkrili med preučevanjem razlik v obsegu duševnega napora, ki so ga morali ljudje vložiti za dokončanje miselnih nalog. Pri tem so uporabili tehniko psihologa Daniela Kahnemana iz šestdesetih in sedemdesetih, pri kateri se meri širjenje zenic. 

Zato so opravili več obsežnih študij, v katerih je bilo vključenih več kot 500 ljudi, starih med 18 in 35 leti. Zenice so v zatemnjenem laboratoriju merili s posebno visoko zmogljivo napravo, ki zajame odsev svetlobe od zenice do roženice. 

Najprej so izmeril zenice v mirovanju, medtem ko so sodelujoči do štiri minute strmeli v prazen računalniški zaslon. Naprava je ves čas snemala. Velikost zenice se lahko giblje od dveh do osmih milimetrov. Zenica je obkrožena s pisano šarenico (iris), ki vpliva na velikost zenice.

Serija kognitivnih testov: kaj so dokazali? 

V drugem delu eksperimenta so sodelujoči opravili serijo kognitivnih testov. Primer testa: sodelujoči so se morali upreti pogledu proti utripajoči zvezdici na eni strani računalniškega ekrana in namesto tega hitro pogledati v nasprotno smer, da bi prepoznali črko. Črka je izginila v nekaj trenutkih, zato bi že zaradi bežnega pogleda v drugo smer, črko spregledali. 

Profimedia

Ljudje smo narejeni, da se odzovemo na predmete, ki se znajdejo v našem perifernem vidu – to nam je nekoč omogočilo, da smo opazili plenilca ali plen – vendar je ta naloga od udeležencev zahtevala, da se osredotočijo namesto na utripajočo zvezdo na črko. Testi so pokazali, da je bila večja zenica povezana z večjo 'tekočo' inteligenco, nadzorom pozornosti in v manjši meri z zmogljivostjo delovnega spomina. Zanimivo pa je, da je bila velikost zenice negativno povezana s starostjo – starejši udeleženci so imeli običajno manjše, bolj zožene zenice. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.