D.H. | 14. 9. 2020, 14:48

Kako vemo ali imamo covid-19 ali gripo – mogoče pa celo oboje?

profimedia

Po poročanju CNN se s prihodom hladnih dni zdravniki že pripravljajo na morebitno dvojno pandemijo gripe in covida-19. Kako bomo najlažje prepoznali razliko med eno in drugo boleznijo?

Simptomi gripe in covid-19 so namreč bolj ali manj enaki, zato bo v primeru okužbe težko razločiti, kaj nas je v resnici doletelo. Povišana telesna temperatura, oteženo dihanje, utrujenost, boleče grlo, bolečine v sklepih in zamašen nos so lahko znaki tako gripe kot tudi okužbe s koronavirusom SARS-CoV-2.

Po besedah epidemiologov je najbolj očitna razlika med gripo in covid-19 v zelo specifičnem simptomu slednje bolezni, ki povzroči izgubo okusa ali vonja, kar pa se ne pojavlja v primeru gripe.

Žal pa se več kot polovica prenosa okužb s koronavirusom zgodi med ljudmi, ki so še predsimptomatski in v tem obdobju celo bolj kužni kot potem, ko se jim začnejo pojavljati jasni simptomi. Tako najboljši odgovor za identifikacijo okužbe še vedno ostaja testiranje.

V nekaterih državah zdravniki že imajo teste, ki istočasno testirajo na prisotnost obeh virusov.

Seveda pa se v prihajajoči tradicionalni sezoni gripe pojavlja možnost istočasne okužbe z obema virusoma. Ameriški epidemiologi svarijo pred t.i. pojavom 'twin-demic', dvojne pandemije, ki lahko preseže zmožnosti nekaterih zdravstvenih sistemov.

Ključni problem dvojne okužbe bi bil predvsem v katastrofalnem učinku na pacientov imunski sistem, možnost, da se to zgodi, pa v sezoni gripe ni tako majhna, saj okužba z enim virusom poveča možnost okužbe z drugim. Gripa in tudi nekateri drugi respiratorni virusi ošibijo telo in imunski sistem, zato smo bolj ranljivi za potencialne druge okužbe.

Ob težjem razvoju bolezni lahko tako gripa, kot covid-19, napadeta pljuča, kar v nekaterih primerih vodi do pljučnice, nabiranje tekočine v pljučih ali celo pomanjkanja kisika v krvi. Obe bolezni skupaj bi tako potencialno vodili do dolgotrajnih negativnih učinkov na različne organe, saj v najtežjih oblikah obe bolezni napredujeta tudi v sepso ter vnetje srca, možganov in mišičnih tkiv.

Da bi se lahko kar najbolje ognili morebitni dvojni okužbi, zdravniki ne predlagajo nič, kar ne bi že vedeli – uporaba zaščitne maske v zaprtih prostorih, socialna distanca in redno umivanje rok. Ukrepi, ki so nam že zlezli pod kožo zaradi koronavirusa, nas bodo v prihajajočih mesecih ščitili tudi pred gripo. So pa nadvse vzpodbudne novice iz južne poloble, kjer so ravno zdaj zaključili s sezono gripe in poročajo o rekordno nizkih številkah okužb ravno zaradi spoštovanja ukrepov zaradi covid-19.

V Avstraliji so recimo avgusta leta 2019 zabeležili 61.000 primerov gripe, letos avgusta pa samo 107.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.