Kakšen je 'rok trajanja' spodnjega perila (in kdaj kupiti novega)?

21. 9. 2020, 14:30 | Zdravje | Piše: N.Z.

              Kakšen je 'rok trajanja' spodnjega perila (in kdaj kupiti novega)? (foto: profimedia) profimedia

V predalu s spodnjim perilom imate zagotovo kos, ki ga niste oblekli že leta, a se ga še vedno ne želite znebiti. O tem, ali takšno perilo nositi ali ne, je spregovoril njujorški doktor znanosti in profesor mikrobiologije in patologije Philip M. Tiern.

O tem, kaj je imel dr. Tiern o zadevi povedati, so povzeli na hrvaški Divi, in se glasi takole:

Če vas je strah bakterij in virusov, vas lahko preneha skrbeti. Vaš pralni stroj je opravil svoje, če svoje spodnje perilo dajete prati po vsakem nošenju.

Spodnje perilo zato v resnici nima te vrste roka trajanja kot zobna krtačka, ki jo je potrebno ciklično menjati iz strahu pred bakterijami. Dovolj je, če ga zamenjate za novega, ko prične slabiti elastika ali postane vidno znošeno.

Lahko pa greste seveda še dlje in perilo tudi dezinficirate, pravi dr. Tiern. "Ko perete spodnje perilo, lahko v pralni stroj vstavite tudi detergent s peroksidom."

Kot kažejo raziskave, pa to niti ni potrebno. Če boste pravilno prali svoje spodnje perilo, se na tkanini ne bodo pojavile bakterije oz. bo teh tako malo, da te ne bodo predstavljale omembe vrednega zdravstvenega problema.