N.Z. | 11. 9. 2020, 14:55

Kanadski znanstveniki odkrili učinkovine, ki upočasnujejo celično staranje

profimedia

Znanstveniki iz Montreala so prišli na sled več kot 20 vrstam rastlinskih molekul, ki upočasnjujejo staranje celic in tako podaljšujejo aktivnost v življenjih ljudi.

Pred tremi lite so na montrealski univerzi Concordia odkrili prvo serijo šestih ’anti-age’ molekul rastlinskega izvora. Trajalo je še dve leti, da so spoznali, kako je mogoče desetkratno povečati njihovo moč s pravo kombinatoriko teh sestavin.

Prepričani v potencial svojih odkritij so nato nadaljevali z iskanjem podobnih učinkovin v naravi, da bi se v znanstvenem časopisu Oncotarget zdaj lahko pohvalili, da danes poznajo že vsega skupaj 20 rastlinskih ekstraktov, ki na celice vplivajo pomlajevalno.

»S pomočjo odkritih učinkovin, ki delujejo kot aktivatorji, se življenjska doba posamične celice podaljša z 2,5 dni na 5 do celo 8 dni,« so izjemno odkritje montrealskih znanstvenikov povzeli na Al Jazeera Balkan.

Ali kot je povedal Dr. Vladimir Titorenko, raziskovalec in profesor biologije na univerzi Concordia:

»Vpliv teh odkritij bo ogromen. To, o čemer govorimo, je zmanjšanje vseh bolezni, ki so povezane s staranjem. Odkritje je mogoče primerjati z odkritjem obstoja matičnih celic pred tremi desetletji. Rezultati naših raziskav bodo imeli velike posledice ne le v ekonomskem smislu, temveč tudi na kvaliteti življenja ljudi in kapacitete zdravstvenega sistema.«

Naj kot zanimivost dodamo, da so med rastlinami, katerih ekstrakti zdaj tvorijo napoj ’mladosti’, tudi pritlikava palma, pomarančevec, hmelj, regrat in šentjanževka.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih TikTok, Youtube, Instagram in Facebook.