4. 5. 2021, 12:07

Karikatura o anticepilcih iz leta 1930 je viralno zaokrožila na Twitterju

profimedia
Karikatura o anticepilcih iz leta 1930 je viralno zaokrožila na Twitterju (foto: profimedia)

Karikatura iz obdobja velike depresije, ko je bil odpor do cepljenja (proti črnim kozam) je mnoge opomnila, kako se ljudje do danes prav zares nismo veliko spremenili.

Na risbi je jasno videti človeka, ki je označen kot anticepilec, v trenutku, ko ta stopi v prepad, nad katerim piše 'napačne informacije' in pod katerim je morje virusa črnih koz. Sporočilo karikature je preprosto. Antivakserska prepričanja nas peljejo v nevarnost - v tem primeru, k črnim kozam.

Danes je bolezen črnih koz praktično izbrisana z obličje zemlje.

Bolezen je povzročala visoko vročino, omedlevico in izpuščaje. Predvideva se, da je samo leta 1900 zaradi črnih koz umrlo 300 milijonov ljudi, cepivo proti črnim kozam pa je bilo razvito že leta 1796. Navkljub velikemu preboju s cepivom je skepticizem ostajal visok. V ZDA je bilo tako leta 1879 ustanovljeno celo društvo anticepilske družbe, nastanek katerega je spodbudil obisk britanskega anticepilca Williama Tebba.

Močno anticepilsko gibanje je povzročilo, da je bila bolezen črnih koz zares ukročena šele v osemdesetih letih prejšnjega stoletja.

In zdaj se zgodovina očitno ponavlja.

Napačne informacije in lažne novice o koronavirusnih cepivih že imajo podoben negativni učinek. Samo na na Instagramu so anticepilski profili leta 2020 popeterili število svojih sledilcev, v Veliki Britaniji je njihovo število tako že preseglo štiri milijone.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.