6. 4. 2022, 19:20

Četrti odmerek ni primeren za VSE: kdo naj se cepi?

Profimedia

Evropska agencija za zdravila (Ema) trenutno ne priporoča četrtega odmerka cepiva proti covidu-19 za vse državljane.

Za takšno splošno priporočilo je, kot pravijo, še prezgodaj, saj "za odrasle do 60 let z normalnim imunskim sistemom trenutno ni prepričljivih dokazov, da pojenja zaščita pred hujšim potekom bolezni in da ima četrti odmerek dodatno vrednost."

Varnostnih pomislekov pred drugim poživitvenim odmerkom sicer nimajo, a je po njihovo trenutno smiseln le za starejše od 80 let.

Za večino cepiv proti covidu-19 velja, da zaščita nastopi po drugem odmerku, a začne pojenjati po nekaj mesecih, zato so oblasti uvedle tretji oziroma poživitveni odmerek. Ponekod so nato po pojavu koronavirusne različice omikron začeli cepiti tudi s četrtim odmerkom.

Število okuženih s covidom v Sloveniji sicer pada, v torek so ob 1427 PCR-testih in 10.904 hitrih antigenskih testih potrdili 2281 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje v bolnišnicah zaradi covida-19 na navadnih oddelkih trenutno zdravijo 144 bolnikov, intenzivno nego jih zaradi covida-19 potrebuje 26. Umrlo je pet bolnikov s potrjeno koronavirusno okužbo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.