N.Z. | 14. 10. 2020, 17:28

Ker nihče ne ve, koliko je v resnici okuženih, gre države primerjati glede na ODSTOTEK dnevno pozitivnih!

ourworldindata.org
Ker nihče ne ve, koliko je v resnici okuženih, gre države primerjati glede na ODSTOTEK dnevno pozitivnih! (foto: ourworldindata.org)

Z izjemo 9-milijonskega kitajskega pristaniškega mesta Qingdao, kjer prav te dni teče megalomanska akcija testiranja VSEH prebivalcev v mestu, nobeno drugo mesto, pokrajina in država na svetu ne ve, koliko je v resnici okuženih s koronavirusom. Vse, kar vemo, so podatki o dnevnem prirastu zaznanih okužb v deležu testiranih in njih seštevki.

Ker v vsaki državi testirajo in nato podatke tudi obdelujejo drugače, seveda nastane problem, kako te podatke smiselno primerjati.

Če vemo, da so številke potrjeno pozitivnih v veliki meri odvisne od obsega testiranj, kako torej z gotovostjo lahko rečemo, da je neka država glede širitve koronavirusa v večjih težavah kot druga?

Dejstvo je: Če nikogar ne testiraš, nimaš nobenih podatkov! Pri čemer 'biti brez podatkov' ne pomeni tudi 'biti brez primerov okužb s koronavirusom', saj se po državi še kako širijo koronavirusne infekcije, le da nihče ne ve, kje natančno so in kam vse se širijo.

Prav testiranje na koronavirus je naše okno (in z njim uvid) v hitrost širjenja virusa (in torej razvoja pandemije). Brez teh podatkov bi bilo praktično nemogoče oceniti, kateri državi gre pri obvladovanju epidemije dobro in v katerih zgolj ne zajamejo vseh primerov okužb in smrti, ki so povezane s covidom-19.

Da bi se torej države sploh lahko primerjale, je potrebno v prvi vrsti vedeti, koliko testirajo, nato pa tudi, kakšen odstotek testiranih je nato pozitiven na koronavirus.

Prav metrika odstotka pozitivnih primerov glede na obseg testiranj je šele tista, ki lahko v kaosu drugačnih načinov zbiranja in obdelovanja podatkov sploh omogoči kakršnokoli primerjanje.

Dotična metrika se kot edina dosegljiva zdi za primerjavo najbolj primerna tudi zato, ker:

  • nekatere države, kot so Avstralija, Južna Koreja in Urugvaj beležijo manj kot odstotek pozitivno potrjenih testov na koronavirus. V teh državah skratka opravijo na stotine, celo na tisoče testov, preden najdejo enega pozitivnega.
  • Po drugi strani pa sta tu Mehika in Bolivija, katerih odstotki pozitivnih testov sežejo od 20 pa vse do 50 odstotkov in več.
Glede na kriterij, ki ga je v mesecu maju javnosti posredoval WHO, velja, da je epidemija pod nadzorom, ko je odstotek pozitivnih primerov nižji od 5 %.

Na spletni strani ourworldindata.org so zato pripravili zemljevid, ki upošteva prav to metriko (bolj natančno: povprečje te metrike za zadnjih sedem dni). Njihov svetovni zemljevid si lahko ogledate spodaj.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.