Keto dieta je v trendu, stroka pa jo je proglasila za eno najslabših!

Razkrivamo zakaj

15. 1. 2021, 13:03 | Zdravje | Piše: N.Z.

              Keto dieta je v trendu, stroka pa jo je proglasila za eno najslabših! (foto: profimedia) profimedia

Sredozemska prehrana že četrto leto zapored ostaja kraljica najbolj zdravega prehranjevanja, pa tudi diet. Če se je držimo tudi takrat, ko želimo izgubiti odvečne kilograme, nam namreč ni potrebno šteti kalorij, prav tako pa odpade tudi vsakršno strogo planiranje obrokov.

Vsako leto na portalu US News & World Report ocenijo diete in načine prehranjevanja, ki so bile v trendu minulega leta.

Kot že rečeno, je bila za najboljšo že četrtič zapored proglašena sredozemska prehrana.

Nutricionisti spletnega portala so zapisali, da ima sredozemska prehrana številne dokazane dobrobiti na zdravje. Je odlična preventiva za številne kronične bolezni, povezana je z dolgoživostjo, najlažje se jo je držati, primerna je za diabetike, premore veliko zelenjave, priporočajo pa jo tudi srčnim bolnikom.

Sredozemska prehrana se je tako odlično odrezala v vseh sedmih kategorijah, t.j. po nutricionistični celovitosti, nezahtevnosti, potencialu dolgoročnega ali kratkoročnega hujšanja, učinkovitosti diete in stranskih učinkih, pa tudi po potencialu preprečevanja bolezni, kot so srčna obolenja in diabetes.

"Petim najboljšim dietam na našem seznamu je skupno, da so bogate s sadjem, zelenjavo, polnozrnatim živilom in zdravimi maščobami," je povedala dietetičarka dr. Kathie Beals z univerze Utah.

Temelj sredozemske prehrane so ribe in morski sadeži, polnozrnata žita, oreščki, semena in zmerno pitje vina. V sredozemski prehrani je glavni vir maščobe olivno olje, ki ga uporabljajo za kuhanje, solate, ali namaze, ta velja za izjemno zdravega in blagodejnega za zdravje. Vsebuje namreč vitamina A in K ter je eden od mononenasičenih zdravih maščob, ki ne obremenjuje srca in ožilja. Ob tem pa že stoletja velja za lepotni eliksir Sredozemlja.

Sredozemska hrana je bogata z vitamini in drugimi pomembnimi hranljivimi sestavinami, kot so vlakna in polifenol (rastlinske snovi, ki pomagajo preprečevati različna bolezenska stanja). "Pomaga tudi pri izgubljanju kilogramov, saj v njej ni visokokalorične in ne predelane hrane, zelenjava in reibe pa premorejo dovolj hranljivih snovi," je še povedala dr. Beals.

Ker je sredozemska prehrana polna zravih maščob (olivno olje in omega 3 v ribah), ugodno vpliva tudi na holesterol, ki velja za glavni pokazatelj nevarnosti srčnih obolenj.

"Prednost diete je tudi, da pri njej ni potrebno šteti 'kalorij' ali strogo načrtovati obrokov, zaradi česar se je ni težko držati. Ta dieta praktično nima nobenih neželenih stranskih učinkov."

Pa najslabši na listi?

Po oceni US News & World Report-a so se na najnižja mesta uvrstile diete, ki se jih je težko držati in ki so nutritivno neuravnotežene. Takšna je tudi Keto dieta z malo maščom in nizkim deležem ogljikovih hidratov ter dieta OPTAVIA, ki je namenjena hitremu (a tudi kratkotrajnemu) hujšanju.

Ker jo je težko slediti, pa tudi zaradi možnih zapletov z ledvicami, je bila tokrat najslabše ocenjena Dukanova dieta. To je dieta, ki prisega na proteine in zgolj malo ogljikovih hidratov. Komaj malce bolje se je uvrstila tudi zelo restriktivna dieta Whole30.