Kilogram na leto? Vse skupaj nič. A kaj to pomeni v 30 letih? (piše: Mario Sambolec)

Samo en kos potice

20. 4. 2020, 16:14 | Zdravje | Piše: Mario Sambolec

              Kilogram na leto? Vse skupaj nič. A kaj to pomeni v 30 letih? (piše: Mario Sambolec) (foto: profimedia) profimedia

Saj je samo en kos potice. Saj je samo en kos. Saj je samo občasno. Saj je samo ob posebnih priložnostih. Saj je samo … racionalizacija.

In ljudje smo mojstri racionalizacij. Še posebej kar se tiče naše prehranske izbire ter količine telesne aktivnosti. Tisto malo skodelico solate pri torkovem kosilu smo sposobni v svojih predstavah potrojiti in pomnožiti z več dnevi v tednu, kos potice na drugi strani pa … izberite kaj od zgoraj naštetega – je bil 'samo' en ali se zgodi 'zgolj ob priložnosti', čeprav je bil ta en v velikosti dveh in se je priložnost dejansko ponudila večkrat.

Solati lahko rečete tudi gibanje, potici lenarjenje in celoten odstavek preberete ponovno. V obeh primerih odkrijete 'karanteno' v naših mislih, kamor zapiramo realnost oz. vsa vedenja, ki lahko prikličejo slabo vest.

V tem zapisu bom poskusil predstaviti posledice tovrstnih racionalizacij v kontekstu naših zdravstvenih in estetskih ciljev ter orodja, kako se iz njih izviti. Z drugimi besedami: kako si privoščiti to metaforično potico brez zatiskanja oči in utvar, da ta nič ne pomeni.

Posledice.

Naj vam povem zgodbo. Nekega dne, pred približno osmimi leti, sem prejel telefonski klic, ki ga nikoli ne bom pozabil. Še preden vam zaupam, kdo je bil na drugi strani, bi rad predstavil situacijo, v kateri sem bil takrat. Na samem začetku trenerske poti. Navdušen in študiozen, izkušenj mi je pa razumljivo manjkalo. Te sem želel nadomestiti z iskreno željo pomagati svojim strankam, s predanostjo njihovim ciljem ter pozornostjo do njihovih potreb.

Oseba, ki me je poklicala, je bila moja učiteljica v prvih treh razredih osnovne šole. Najljubša učiteljica, lahko dodam. Njene ocene v opisni obliki hranim še danes in prepričan sem, da je imela pozitivno vlogo v tistem, zame precej težavnem obdobju odraščanja.

Prosila me je za pomoč. Slišala je, da sem trener in želela je izboljšati svojo formo. "Telesna aktivnost zame nikoli ni bila najljubše preživljanje časa, o prehrani pa me niti ne vprašaj," je rekla. Ponujeno priložnost sem videl kot možnost, da se ji oddolžim za vso podporo, zato sem jo povabil na sestanek. Povedala mi je, da se nikoli ni zredila za veliko. "Kakšen kilogram na leto," so bile njene besede. "In zdaj jih je 20 preveč," je zaključila z značilnim iskrivim nasmehom, pod katerim sem zaznal skrb ter dvom.

Kilogram na leto? Vse skupaj nič, a to pomeni pri tridesetih, štiridesetih, petdesetih … hoditi naokoli težji za desetkilogramsko vrečo krompirja. Ali dve!

Ajoj, pa kaj potem, bom pa pač debel(a). Pomembno je, da sem srečen oz. srečna. Tako bi bil videti poskus prestaviti obremenjujočo misel v 'karanteno', a realnost je takšna: prekomerna telesna teža, predvsem na račun odvečne maščobe, predstavlja enega od največjih tveganj za pojav in razvoj različnih bolezni. Tri osrednje so sladkorna bolezen tipa 2, povišan krvni tlak in slabo stanje krvnih maščob (holesterola). Sreča v primeru teh sicer ne škodi, a bistveno tudi ne bo pomagala.

Že z vsakodnevnimi malenkostmi in priboljški, ki so lahko posledica hranilno pomanjkljive prehrane ter posledično podivjanega apetita, lahko naberemo ta kilogram več mimogrede in precej hitreje kot v letu dni. Že čez praznike, če se res potrudimo, a izgubiti jih praviloma ne moremo tako enostavno. In tu je problem:

Pridobljeni kilogrami zaradi odvečne maščobe ogrožajo naše zdravje in nam stojijo na poti do boljšega počutja.

Orodja.

Najprej pokukajmo v zakulisje pridobivanja kilogramov. Številni mislijo, da glavne igralce v tej predstavi ponazarjajo posamezna živila. Po njihovem mnenju naj bi redili kruh, mlečni izdelki ali ogljikovi hidrati nasploh. Drugi trdijo, da so osrednji liki določene metode, kamor spadajo posamezne diete, število obrokov in njihov čas ter domnevno hormonsko neravnovesje. Tretji vse stavijo na genetiko in se tako odrešijo vsakršne odgovornosti.

Glavni igralec v predstavi o pridobivanju kilogramov je pravzaprav energijsko ravnovesje. To je razmerje med količino energije, ki jo vnesemo (užijemo s hrano in pijačo), ter količino energije, ki jo porabimo (s telesno aktivnostjo in v procesu nekaterih presnovnih funkcij). Ko se ta tehtnica tekom določenega časovnega obdobja nagne v levo, se redimo, ko se prestavi na desno, hujšamo.

Vzdrževanje telesne teže je dinamičen proces, ki ne poteka linearno, saj telo venomer balansira med vnosom ter porabo energije. To je pomemben razlog, zakaj nas ne more zrediti prav nobena 'pregreha', dokler je dejansko izjema in je postavljena v kontekst energijskega ravnovesja.

A pogosto ni. Mislimo, da je, a ni. Celo videti je kot izjema, vendar se motimo.

En kos potice pri nedeljskem kosilu je morda res edini v tem tednu, ni pa edina 'pregreha'. Kaj pa tisti mafini že naslednji večer? Tudi ti so 'samo občasno', a zdaj je to že 1 + 1. Pa dva kozarca vina ob kosilu naslednji dan, palačinki z n za sladico, masleni rogljički pri zajtrku … Razumete bistvo? 1 + 1 hitro postane 1 + 1 + 1 + 1 ...

Vse to so 'samo enkrat' primeri, ki se zgodijo 'zgolj občasno' ter 'ob posebnih priložnostih', ampak se seštevajo in skupaj presežejo našo sposobnost uravnavati tisto tehtnico zgoraj.

V naši praksi Feelgood prehranskega coachinga pri tem uporabljamo dve orodji. Pravim jima:

80/20.

 
Če/potem.

Pravilo 80/20 govori o tem, da najprej investiramo v postavljanje čvrstih temeljev iz navad in veščin, ki služijo v podporo našim zdravstvenim ter estetskim ciljem. Najpomembnejše opeke, ki gradijo ta temelj, so:

 • Energijsko primerna prehrana, ki temelji na čim bolj naravnih, minimalno predelanih živilih in vsebuje zadostne količine beljakovin, ogljikovih hidratov (vlaknin) ter maščob (omega 3).
 • Redna in primerna oblika telesne aktivnosti, ki vključuje elemente moči, mobilnosti ter vzdržljivosti.
 • Obkroženje z ljudmi, ki nas podpirajo v naših ciljih.
 • Oblikovanje okolij in struktur, ki nam omogočajo doslednost.

Če te štiri točke izpolnjujemo dosledno (vsaj) 80 odstotkov časa, preostalih 20 ne bo tako pomembnih.

Orodje 'če/potem' zahteva osnovno razumevanje posledic naših izbir, ob tem pa ponuja možnost prevzeti nadzor in se z njimi soočiti bolje, kot bi bilo le skriti jih pred slabo vestjo.

Če si privoščim sladico, potem → Grem na daljši sprehod?

Če izpustim vadbo, potem → Omejim prilogo (pri kosilu ali večerji)?

Če me čaka obilno kosilo ali večerja, potem → Spustim zajtrk ali malico, naredim prej vadbo …?

Rešitve bodo seveda odvisne od različnih situacij, vaših ciljev ter preferenc, v vsakem primeru pa omogočajo osredotočenost na bolj konstruktivne misli, v primerjavi z vsemi poznanimi:

Privoščim si sladico in uživam → Pogledam se v ogledalo in se uščipnem za špeh → Oh, kakšen bajsi sem → Privoščim si sladico …

Če si želite izstopiti iz tega vrtiljaka slabe vesti, končno prevzeti kontrolo nad svojo prehrano ter postati 'šef' svojega zdravja, imamo za vas v ponudbi coaching, ki lahko poteka tudi na daljavo, z njim pa boste:

Med hujšanjem ne shirali mišic, temveč mišice obdržali, morda celo kakšno pridobili in izgubili pretežno odvečno maščobo.

Rezultata ne boste le dosegli, temveč se ga boste naučili tudi dolgoročno obdržati.

Osvojili boste elemente zdravega življenjskega sloga in odnosa do prehrane, ki bosta omogočila trdno zdravje in preprečila, da bi kadarkoli spet izgubili kontrolo.

Za več informacij smo na voljo na naslovu internetne strani in e-pošte, ki sta navedena v podpisu.

Mario Sambolec,
trener in nutricionist MNU, PN1, ACA,
vodja prehrane na Fitnes zvezi Slovenije,
CEO & Feelgood.
www.feel-good.si
mario@feel-good.si

Mario Sambolec
Nutricionist, trener, predavatelj in ustanovitelj znamke Feelgood