Videti je vse prej kot okusno – a ta jed za štiri evre dokazano varuje srce in ščiti pred rakom

10. 10. 2025, 15:00 | Uredništvo
Videti je vse prej kot okusno – a ta jed za štiri evre dokazano varuje srce in ščiti pred rakom (foto: Profimedia)
Profimedia

Številni so prepričani, da bo to naslednje veliko superživilo. 

Tisočletja je bilo nepogrešljiv del azijske kuhinje – zdaj pa se o njem govori kot o naslednjem velikem superživilu.

Gre za kimči, tradicionalno korejsko jed iz fermentirane zelenjave, ki je po novem v središču zanimanja znanstvenikov.

Raziskovalci z Univerze v Connecticutu so ugotovili, da redno uživanje kimčija lahko izboljša raven krvnega sladkorja, raven trigliceridov (maščob v krvi) in krvni tlak, tri ključne dejavnike za preprečevanje bolezni srca in ožilja ter raka, poroča Daily Mail. V slovenskih trgovinah boste za 250 gramov kimčija odšteli nekje med štiri in šest evrov. 

Zdravo srce, manj vnetij, boljša prebava

Vzdrževanje uravnanega krvnega sladkorja pomaga preprečevati sladkorno bolezen, nizka raven trigliceridov pa zmanjšuje tveganje za srčne napade, možganske kapi in vnetje trebušne slinavke.
 Tudi nižji krvni tlak pomeni manjše tveganje za srčno-žilne bolezni, ki so vodilni vzrok smrti po svetu.

Prihaja premik ure: kmalu bomo prešli na zimski čas

Kimči pa prinaša še eno pomembno korist: podpira zdravo črevesno mikrobioto.
 Ker gre za fermentirano hrano, je bogat s probiotiki – koristnimi bakterijami, ki uravnavajo prebavo in vplivajo na imunski sistem. Znanstveniki vse pogosteje ugotavljajo, da neravnovesje v črevesju lahko poveča tveganje za rak debelega črevesa.

Ekipa z univerze v Connecticutu je po poročanju Daily Maila analizirala devet študij, opravljenih med letoma 2011 in 2023, ki so zajele skoraj 43.000 udeležencev.
 V primerjavi z ljudmi, ki kimčija niso uživali, so imeli tisti, ki so ga, nižje ravni krvnega sladkorja in za skoraj 30 mg/dL nižje trigliceride. 
Raven krvnega sladkorja so imeli v povprečju 1,93 mg/dL nižjo, kar pomeni manjše tveganje za razvoj sladkorne bolezni.

Poleg tega se je krvni tlak znižal – za 3,5 mmHg sistoličnega in 2,7 mmHg diastoličnega tlaka.
 Soavtorica raziskave, profesorica prehranskih znanosti Ock Chun, je dejala, da tudi pet milimetrov manj sistoličnega tlaka velja za klinično pomembno izboljšanje. "Takšen učinek doseči zgolj s prehrano, ne z zdravili, je izjemno obetaven rezultat." Kimči je danes dostopen v vse več trgovinah, stane pa le delček tega, kar porabimo za draga probiotična dopolnila.

Morda vas zanima tudi:

Vse se začne pri črevesju

Korejski znanstveniki so že leta 2020 ugotovili, da fermentirani kimči povzroči "pomembne spremembe v črevesni mikrobioti" in lahko celo zmanjša tveganje za razvoj rakavih sprememb v črevesju.
 Kimči je namreč narejen iz fermentiranega zelja in redkve, začinjen s čilijem, česnom, ingverjem in soljo, kar je kombinacija, ki spodbuja rast koristnih bakterij.

Študije iz leta 2022 so pokazale, da zdrava mikrobiota deluje kot naravna obramba pred patogeni in pomaga uravnavati vnetne procese, ki so pogosto sprožilec raka. "Spremembe v sestavi črevesnih bakterij lahko vplivajo na razvoj predkancerogenih lezij in kasnejšo rast tumorjev," opozarjajo raziskovalci.

Po besedah dr. Daniela Atkinsona, splošnega zdravnika in vodje klinike Treated, je kimči lahko del zdravega življenjskega sloga, ki zmanjšuje tveganje za debelost, sladkorno bolezen, raka in sistemska vnetja. "Zdravniki vedno svetujemo več gibanja in bolj raznoliko prehrano. Krepitev raznolikosti črevesne mikrobiote je odličen začetek – in kimči se v to popolnoma vklaplja," pravi.

Za mnoge je bil kimči do zdaj le eksotičen dodatek azijskim jedem. A znanost mu zdaj pripisuje vlogo dostopnega zaveznika zdravega srca in močnega imunskega sistema. 
In če velja, da so najboljša zdravila pogosto najpreprostejša, bi se utegnil kozarec kimčija za nekaj evrov kmalu znajti tudi v vašem hladilniku.

To so presenetljivi razlogi, da vse več kavarn in restavracij klasične menije nadomešča s QR kodami