R.S. | 24. 1. 2023, 20:00

Naravni način do boljšega počutja: komore, v katerih dihamo obogaten kisik pod pritiskom

Kisikon

Zdravje je naše največje bogastvo. Tega se zavedajo tudi pri Kisikonu, regeneracijskem centru v Ljubljani, ki skrbi za optimalno počutje posameznika. Njihove seanse imajo blagodejne učinke, telo pa oskrbijo z dodatnim kisikom. 

Zrak, ki ga dihamo, vsebuje le 20,9 odstotka kisika. Naše telo pošilja primarno kisik tja, kjer je najbolj pomemben in zagotavlja podporo vitalnih funkcij telesa. Pri boljši regeneraciji in bolj počasnem staranju pa pomaga dovajanje dodatnega kisika. To storitev ponujajo pri Kisikonu. Kisikon je regeneracijski center v Ljubljani, kjer opravljajo oksigenacijske seanse ter Krio Body seanse. 

V Kisikonu ne diagnosticirajo bolezni in ne predpisujejo načinov zdravljenja ali dajejo zdravstvenih nasvetov.

Oksigenacijska seansa se vrši v štirisedežni komori Lux z multimedijo. V komori je zrak pod približno trikrat večjim tlakom od običajnega. Občutek je podoben potapljanju ali vožnji z letalom. Med seanso se diha čisti kisik s pomočjo maske. Krio body seanso pa lahko opišemo kot izpostavljanje telesa tokovom ledeno mrzlega zraka temperature od -130 stopinj Celzija do -170 stopinj Celzija za največ tri minute. Posledično se v telesu začne močno izločanje endorfinov. Učinek traja še nadaljnjih od šest do osem ur po končani seansi. 

Kisikon

Regeneracijske seanse lajšajo vrsto zdravstvenih težav, pospešujejo celjenje ran in zlomov, skrajšujejo čas okrevanja po operacijah in poškodbah, znižujejo krvni tlak in holesterol, odpravljajo napetost in bolečine v mišicah in sklepih, lajšajo težave revmatizma, artritisa, migrene, pospešujejo obnovo možganskih celic po možganski kapi ali drugih poškodbah, regenerirajo živce in živčne poti. Zmanjšujejo količino sladkorja v krvi in izboljšujejo delovanje jeter in ledvic.

Navdihnilo ju je potapljanje

Sonja Litaj, vodja regeneracijskega centra, je idejo o Kisikonu dobila med epidemijo. Z možem sta strastna potapljača, pozitivne učinke potapljanja pa sta želela nadaljnjo raziskati. Ugotovila sta, da so učinki potapljanja podobni tistim pri regeneracijskih seansah v komorah. 

"Če pogledate dolgoletne potapljače, lahko ugotovite, da izgledajo zelo zdravi, z zelo malo gubami. Oni so naravno izpostavljeni procesom, ki jih mi v komori stimuliramo. Gre za povsem naravno stvar z več koristmi," je povedala Litajeva za Metropolitan.si.

Z možem sta želela ustvariti wellness dejavnost, ki bi prinesla predvsem dolgoživost in dobro počutje strank. Kisikon je sprva pomagal predvsem posameznikom s prebolelim covidom, nato so se za storitev odločili tudi tisti, ki želijo preprosto izboljšati svoje počutje. "Ko je prišla epidemija, smo prišli do sklepa, da bo v prihodnosti pomembno predvsem ohranjanje zdravja. Regeneracijske seanse so namenjene vsem, od mladih do starih, samo potreba po teh storitvah raste s starostjo. Menim, da bi od 40. leta naprej vsak moral to vključiti v svojo rutino."

Kisikon

Priporočeno je vnaprej narediti krvni test

Učinkovitost seans je odvisna od posameznikove discipline in števila teh. Število seans se ne more predvideti vnaprej, vendar Litajeva priporoča vsaj 10 seans, dvakrat na leto. Zelo priporočljivo je tudi, da stranka pred začetkom naredi krvni test, nato pa ga po 10 ali 20 seansah ponovi. "Ponavadi je krvna slika precej boljša. Prav tako se vsak pri sebi zaradi dihanja obogatenega kisika počuti bolje." Pomembna je tudi vztrajnost.

"To je kot obisk v fitnesu - po enem obisku rezultati še niso vidni. Če želite postati vitkejši, močnejši ali se zgolj želite boljše počutiti, za to potrebujete disciplino in čas. Treba je narediti vsaj 10 seans, ker je telo treba najprej prebuditi. Kasneje se začne toksacija, sprožanje kolagena, dviganje imunskega sistema, sklepi postanejo prožnejši ..."

Seanse se ponavadi opravijo čez dan, saj posamezniku dajo energijo za nove izzive. Starostne omejitve ni - storitev je prepovedana zgolj za tiste, ki imajo zdravstveno stanje, kjer je omenjena kontraindikacija. Polovica Kisikonovih strank je žensk, polovica pa moških. Sprva so imeli veliko strank, ki so bile starejše od 50 let, sčasoma se je ta meja začela nižati. 

Kisikon

Kako poteka seansa?

Vsaka stranka mora pred seanso obvezno izpolniti obrazec, kjer mora potrditi, da ni nobene kontraindikacije, prav tako mora napisati, kaj želi s seanso doseči. "Na podlagi ciljev stranke se mi odločimo za ustrezno metodo. Če se na primer želi posameznik pomladiti, vemo točno, kateri protokol mu priporočiti." Ko posameznik izpolni obrazec, se z ekipo Kisikona pogovori o pričakovanih rezultatih. Nato se preobleče v posebno obleko, ki je narejena iz čistega bombaža.

Stranka mora pred seanso odstraniti lak za nohte, ličila, vse kovinske stvari in parfum. Posameznikom z umetnim srčnim spodbujevalnikom (pacemaker) je odhod v komoro prepovedan. Znotraj komore ni dovoljeno imeti hrane, pijače in mobilnega telefona. 

Seanse so preproste in brezbolečinske. Stranka gre v komoro, kjer preživi približno eno uro. Znotraj komore nosi masko, čas pa si lahko krajša z gledanjem filma ali poslušanjem glasbe. Nekatere stranke tudi znotraj komore opravljajo sestanke. Po opravljeni seansi posameznik spije kozarec vode, da se skozi skozi sečila sperejo toksini. 

Kisikon

Veliko zanimanja v tujini

Kisikon je tik pred tem, da odpre franšizo. Izredno zanimanje za podjetje beležijo v Ameriki, Južni Afriki in Egiptu. "Izgleda, da se bomo hitreje širili v tujini kot v domovini," pove Litajeva. Večje zanimanje v tujini pripisuje tamkajšnji večji ozaveščenosti. "Tukaj veliko ljudi ne ve, kaj pravzaprav pomeni oksigenacija pod pritiskom. Je pa to storitev, ki je ne financira država, in je samoplačniška." Poudari, da ne gre za novo iznajdbo, temveč storitev, ki obstaja že dlje časa. Uporabljajo jo tako v Hollywoodu kot tudi vrhunski športniki. 

Postopek se že več kot petdeset let uporablja za preprečevanje določenih bolezenskih stanj, izboljšanje počutja ter kot postoperativne seanse. Koncept hiperbarične medicine datira v 19. stoletje. Od takrat se hiperbarična kisikova terapija po vsem svetu uporablja kot izjemno koristna podpora pri odpravi številnih zdravstvenih stanj.

Litajeva je prepričana, da bodo v prihodnosti regeneracijske seanse tvorile pomemben del posameznikovega vsakdana. S Kisikonom želijo izboljšati kakovost življenja ljudi, prav tako pa skušajo Slovence spodbuditi k zdravemu in srečnemu načinu življenja. 

Kisikon

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord