Ko AstraZeneci sledi Pfizer, je imunski odziv BOLJŠI kot po dveh odmerkih Pfizerja!

Nemška študija

31. 5. 2021, 13:04 | Zdravje | Piše: N.Z.
Ko AstraZeneci sledi Pfizer, je imunski odziv BOLJŠI kot po dveh odmerkih Pfizerja! (foto: profimedia) profimedia

Čeprav je nemška študija, ki čaka na objavo, a so jo na Twitterju že pozdravili številni vidnejši strokovnjaki, do neke mere omejena z majhnostjo svojega vzorca, so nje izsledki v kombinaciji z že obstoječimi sorodnimi študijami nadvse povedni.

Nemška študija je na vzorcu 26 udeležencev, starih med 25 in 46 let, preverila učinkovitost heterološkega režima cepljenja. Za raziskavo so se odločili potem, ko so ustavili cepljenje z vektorskim cepivom AstraZeneca za mlajše od 60 let, zaradi česar jih je zanimalo, kaj bi pomenilo, če bi tiste, ki so že bili cepljeni s prvo dozo tega cepiva, v drugo cepili z mRNA cepivom, v danem primeru s Pfizerjem.

V študiji so drugi odmerek cepiva Pfizer dali v prvo cepljenim z AstraZeneco po 8 tednih od prvega odmerka (kar sovpada s siceršnjim priporočenim časovnim razmikom, ki je 4 do 12 tednov).

Izjemno dober imunski odziv

Nemška študija, ki je pred uradno objavo že dostopna na medrxiv.org, je pokazala, da v primeru, ko vektorsko cepivo (AstraZeneca) poživimo z mRNA cepivom (Pfizer) lahko računamo na izjemno močan odziv v protitelesih (IgM/G in IgA), visoko mero nevtralizacijskih aktivnosti in T celičnih odzivov pri praktično vseh udeležencih.

Ob tem so zaznali nekoliko več milejših stranskih učinkov, za katere pa predhodne študije kažejo, da so višje, ko je časovni razmak med cepljenjema krajši (torej 4 tedne), za razliko od daljših (torej 12 tednov), ko je slednjih manj.

Dotična študija sicer ni potekala z namenom primerjanja različnih cepilnih shem, saj bi učinki lahko bili odvisni tudi od starosti udeležencev, zato zaključkov o tem niso posredovali, so pa po časovnem intervalu 8 tednov pri izbranih mlajših udeležencih raziskave ugotovili zgolj milejšo reaktivnost na heterološko imunizacijo.

Bolj kot reaktivnosti so se v študiji posvetili imunološki analizi podatkov in ugotovili, da kombinacija AstraZenece in Pfizerja rezultira v zares veliko vsebnost nevtralizacijskih protiteles, kar pomeni, da učinkovito ščiti pred simptomatsko boleznijo Covida-19, zaznali so tudi znatno višje imunske odzive pri T celicah (t.j. celicah ubijalkah), kar je povezano z milejšim potekom bolezni, če do okužbe pride.

Končni rezultat v obliki vsebnosti protiteles kaže, da so bili posamezniki dva tedna po poživitvenem odmerku znatno bolj zaščiteni, kot bi bili, če bi se cepili z istovrstnim cepivom (torej: tako v kombinaciji AstraZeneca z AstraZeneco kot v kombinaciji Pfizer in Pfizer).

V zaključku poročila se raziskovalci še sprašujejo, ali gre zahvala za tako dobre rezultate prav različnim benefitom obeh cepiv, pri čemer vektorska cepiva izzovejo boljši imunski odziv pri T-celicah, saj dobro oponašajo naravno infekcijo, medtem ko mRNA cepiva prinašajo močnejši odziv v obliki protiteles.

Njuno kombiniranje tako ’k mizi’ enostavno prinese najboljše ’iz obeh svetov’.

Nekaj odzivov na raziskavo s Twitterja