N. V. | 23. 9. 2024, 14:53

So kokice zdrave? To pravijo strokovnjaki

Profimedia

Najljubši filmski prigrizek – je res tako nedolžen, kot se zdi? 

Uživanje zmernih porcij kokic ni problem, če pa je to vaša najljubša poslastica, bodite pozorni na način priprave. Kokice so v osnovni obliki zdrav in hranljiv prigrizek, ko pa jim dodate maslo ali jih posolite, se zgodba popolnoma spremeni.

Prednosti uživanja kokic

Kokice so bogate z vlakninami, zaradi katerih se dlje časa počutite siti. Poleg tega so, če so pravilno pripravljene, nizkokalorične, kar pomeni, da lahko uživate v večjih porcijah, ne da bi se preveč obremenjevali s številom kalorij.

Poleg tega so kokice bogate z antioksidanti, kot so polifenoli, ki pomagajo v boju proti oksidativnemu stresu v telesu. Te snovi lahko pozitivno vplivajo na zdravje prebavnega trakta in zmanjšajo tveganje za nekatere bolezni.

Slabosti uživanja kokic

A tudi kokice imajo svoje slabosti. Nekatere vrste kokic, ki jih najdemo v trgovinah, so lahko zelo kalorične in vsebujejo veliko soli, maščob in aditivov. Tudi kokice z okusom masla lahko vsebujejo snovi, ki niso zelo zdrave za pljuča ali prebavo.

Pripravite jih sami doma

Čeprav so kokice lahko okusen in razmeroma zdrav prigrizek, je pomembno, da pazimo, kako so pripravljene in da jih uživamo zmerno. Če jih jeste v kinu, je bolje, da vzamete manjšo porcijo brez dodatkov, da zmanjšate vnos škodljivih sestavin.

So kokice zdrave?

So kokice zdrave?

Profimedia

Pripravite pa jih lahko sami doma – iz zdravih sestavin – pri čemer se izogibajte dodatkom, kot sta sol in maslo. To storite preprosto tako, da v večjem loncu segrejete olje na srednje visoki temperaturi. Olje je pripravljeno, ko vanj dodate nekaj zrn koruze in ta začnejo pokati. Dodajte preostalo koruzo v lonec, nato lonec hitro pokrijte s pokrovom. Ko začne koruza pokati, občasno premešajte ali pretresite lonec, da preprečite, da bi kokice zažgale. Pazite, da ne odprete pokrova. Ko pokanje upade, odstranite lonec iz ognja.