5. 11. 2021, 08:09

Koliko življenj je po svetu dejansko že zahtevala pandemija? Predvidevanja so šokantna

Profimedia

Nedavno tega je Svetovna zdravstvena organizacija objavila, da je globalno število smrti zaradi bolezni covid-19 že preseglo 5 milijonov. A mnogi strokovnjaki trdijo, da je ta številka zelo podcenjena in da naj bi dejansko število bilo od dvakrat do celo štirikrat višje.

[NASLOVNA FOTOGRAFIJA: Več kot 670,000 zastavic v spomin na covid žrtve - Sunset, Washington, ZDA. (Profimedia)

Cepiva so sicer opazno znižala smrtnost med okuženimi, a vseeno po svetu ostaja kar nekaj lokacij, kamor cepivo še ni prispelo – tam število primerov vztrajno raste. Ena teh lokacij je na primer Tonga, kjer so šele sedaj začeli beležiti prve primere covida.

Kot poročajo različni strokovnjaki – med drugim iz sledilnika Johns Hopkins COVID Tracker in podatkovne baze IHME (HealthData.org) – naj bi bilo več razlogov, zakaj je uradna številka smrti zaradi covida tako zelo konservativna.

Prvi razlog se skriva na samem začetku pandemije. Preiskave kažejo, da se je koronavirus po svetu začel širiti še preden smo se začeli zavedati, da se potapljamo v pandemijo. Tudi po identifikaciji virusa je trajalo še nekaj časa, preden je medicina razumela neverjetni razpon simptomov, ki jih povzroča bolezen covid-19. Zato strokovnjaki predvidevajo, da je bilo na začetku verjetno kar nekaj covid primerov obravnavanih kot nespecificrane virusne okužbe.

Drugi razlog se skriva v različnih pristopih do borbe z virusom. V nekaterih državah je pandemija preplavila zdravstveni sistem, zato tam testiranja in analize potencialnih pandemičnih smrti niso bile mogoče. Spet druge države, kot na primer Rusija, Brazilija in Iran, so bile in so še vedno zelo zadržane do izdajanja točnih podatkov o številu okuženih in umrlih zaradi covid-19.

31. decembra 2020 je bilo v uradnem poročilu zapisano, da naj bi posvetu za posledicami covida umrlo 1,8 milijona ljudi, a je že takrat WHO predvidevala, da je ta številka verjetno prej okoli 3 milijone. Do maja so uradna poročila beležila 3,4 milijone covid smrti, ocena dejanskega števila po predvidevanjih WHO pa se je takrat gibala okoli 6-8 milijonov.

Zdaj, ko je bilo uradno naštetih 5 milijonov smrti, WHO ocenjuje, da je dejansko število covid smrti okoli 10 milijonov. V objavi publikacije The Economist, kjer dnevno vodijo ocene dejanske smrtnosti covida, pa so te številke še višje – po njihovih ocenah celo do 19 milijonov. Na inštitutu IHME so prav tako podali svojo oceno dejanskega številka smrti – 12 milijonov.

Pandemija je zaradi prenatrpanih bolnišnic ali slabega dostopa do ustrezne zdravniške pomoči po svetu povzročila tudi poskok smrti iz drugih zdravstvenih razlogov.

Ne spreglejte tudi: Velika Britanija kot prva odobrila protivirusno tableto proti covidu-19

Trenutno se izpostavlja tudi neuravnoteženo razdeljevanje cepiva po svetu. Najbogatejše države kopičijo zaloge cepiv in se že pomikajo k razdeljevanju tretje (poživitvene) doze, medtem ko bodo nekatere revnejše države morale na cepivo čakati tudi do leta 2023. Teh držav, ki so v zaostanku z dobavo cepiva, je celo več kot 85. Gre večinoma za afriške države, kasnejšo dobavo cepiv pa pričakujejo tudi Venezuela, Francoska Gvajana in Indonezija.

Viri: HealthData.org, The Economist, Johns Hopkins University of Medicine (jhu.edu), EIU.com

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.