T. T. | 14. 9. 2023, 12:55

Korona pustoši po priljubljeni turistični destinaciji, med okuženimi tudi premier

Profimedia

Število okuženih s koronavirusom v Španiji narašča. Medtem ko je bilo julija na 100.000 prebivalcev le 30 okuženih, je to število zdaj naraslo na 137.

"Od prvega pojava koronavirusa imamo po vsakem poletju val obolelih. Tako je bilo leta 2020, 2021 in 2022," pravi Óscar Zurriaga, predsednik španskega združenja epidemiologov. "Porast je posledica druženja in večjega gibanja ljudi med dopustom," pojasnjuje.

Španski premier Pedro Sánchez je bil v četrtek pozitiven na covid-19, zaradi česar je odpovedal potovanje v Indijo na srečanje G20. "Počutim se dobro," je pred srečanjem, ki je potekalo minuli konec tedna, na svojem Twitter profilu sporočil 51-letni Sánchez.

Okužbo s koronavirusom so potrdili tudi pri 54-letnem Oriolu Junquerasu, nekdanjem podpredsedniku katalonske vlade, ki se zato v ponedeljek ni udeležil praznovanja katalonskega dneva državnosti v Barceloni.

Iz zdravstvenega zavoda Carlos III. poročajo, da so bile v 25 odstotkih na novo diagnosticiranih primerov prisotne različice omikrona XBB.1.5 in mutirani F456L.

Navajajo pa, da kljub porastu novih primerov koronavirusa, število hospitaliziranih ostaja "stabilno". "Prebivalci so postali imuni ali pa so bili cepljeni, zato tega vala ne moremo primerjati s prejšnjimi valovi," pravi Zurriaga. Opozarja pa, da je potrebno ostati previden in zaščititi starejše in obolele, saj ti še vedno veljajo za najranljivejše skupine.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih TikTok, Youtube, Instagram in Facebook.