To bo spremenilo vaš pogled na krompir - strokovnjaki svarijo: "Ta način priprave je najslabši!" (In vodi v težave)

7. 8. 2025, 16:00 | E. Č.

Kaj bi Slovenec brez krompirja?! No, marsikdo bi bil roko na srce bolj zdrav. Strokovnjaki so razkrili, da napačna priprava lahko vodi do resnih zdravstvenih težav.

Krompir je že desetletja priljubljena sestavina slovenskih jedilnikov. Slovenci ga obožujejo, in to v vseh oblikah: od praženega, pečenega, kuhanega do ocvrtega. Toda nova študija ameriške univerze Harvard opozarja, da njegova priprava lahko pomembno vpliva na naše zdravje. Uživanje krompirja, zlasti ocvrtega, lahko po ugotovitvah raziskovalcev poveča tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa 2 kar za 20 odstotkov.

V raziskavi, ki je zajela več kot 200.000 ljudi, so ugotovili, da so posamezniki, ki so jedli pomfrit trikrat ali večkrat na teden, v precej večji meri zboleli za sladkorno boleznijo tipa 2. Za razliko od tega kuhan krompir, pire ali pečeni krompir niso pokazali enakega tveganja. Raziskava tudi kaže, da je tveganje še manjše pri tistih, ki namesto krompirja raje posežejo po žitaricah, kot so testenine in kruh iz polnozrnatih mok.

mladi krompir
Profimedia

Profesor Walter Willett s harvardove šole javnega zdravja je poudaril: "Vsi ogljikovi hidrati niso enaki in tudi ne vse oblike krompirja. Ključno je, kako živilo pripravimo. Manjše spremembe v naši vsakodnevni prehrani lahko pomembno vplivajo na zmanjšanje tveganja za sladkorno bolezen tipa 2."

Ameriškega milijonarja na safariju med lovom ubil bivol

Britanski zdravstveni sistem NHS priporoča, da ljudje zmanjšajo tveganje za sladkorno bolezen z zdravo prehrano, telesno dejavnostjo in ohranjanjem zdrave telesne teže. Podobno ugotavlja tudi raziskava univerze v Cambridgeu, ki je analizirala več kot 800.000 ljudi v 33 različnih študijah. Pokazala je, da diete, kot je recimo mediteranska, učinkovito zmanjšujejo tveganje za sladkorno bolezen.

Zdrave prehranske usmeritve temeljijo na večjem uživanju sadja, zelenjave in polnovrednih živil.

Krompir, predvsem pomfrit, medtem velja tudi pri Slovencih za eno najbolj priljubljenih prilog. Pogost je v domači kuhinji, šolskih menzah in restavracijah. Zato študija pomeni pomembno opozorilo.

olje cvrtje krompir požar
Profimedia

Dobra novica pa je, da se tveganju izognemo že s tem, da krompir pogosteje kuhamo, pečemo ali pretlačimo ter ga občasno nadomestimo z zdravimi polnovrednimi ogljikovimi hidrati. Krompir bo seveda še dolgo del slovenskega jedilnika. A previdnost pri načinu priprave vendarle ne bo odveč.

Račun iz restavracije jih je čisto razbesnel: tole povsem nepričakovano, pravijo, da gre za novo vrsto prevare