N.Z. | 23. 10. 2020, 12:49

Krvna plazma oseb, ki so prebolele covid, zgolj omejeno učinkovita, kaže študija

profimedia
Krvna plazma oseb, ki so prebolele covid, zgolj omejeno učinkovita, kaže študija (foto: profimedia)

Nedavna študija učinkovitosti zdravljenja s krvno plazmo osebe, ki je prebolela covid, je pokazala zgolj mejno učinkovitost.

Preventivno zdravljenje s plazmo ljudi, ki so preboleli covid, ne zmanjšuje tveganja obolelega, da bi ta ne razvil težjo obliko bolezni in posledično smrt, je pokazala raziskovalna študija iz Indije.

Raziskava je potekala na vzorcu 400 pacientov, ki so po covidu okrevali, in nato postali darovalci krvne plazme. Izsledki raziskave, ki so jih objavili v reviji BMJ, pa so pokazali, da ima 'plazma zgolj omejen učinek'.

Naj spomnimo, da gre za prav tisti postopek, ki ga je ameriški predsednik Donald Trump avgusta označil za 'zgodovinski napredek' potem, ko so tako v ZDA kot Indiji (glede na najslabšo epidemiološko sliko) odobrili zdravljenje s plazmo za najbolj urgentne tretmaje.

Za zdravljenje covida zbirajo donirano plazmo tudi v Veliki Britaniji, še poroča Al Jazeera.

"Raziskava je pokazala, da gre zgolj za manjši vpliv na hitrost prebolevanje covida, nikakor pa to ni dovolj, da bi njihovo zdravstveno stanje izboljšala. Povedano bolj enostavno: plazma nima kliničnih koristi za paciente," še dodaja Simon Clark, strokovnjak za celično biologijo na Univerzi Reading.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.