Uredništvo | 2. 8. 2024, 15:53
6 slabih navad, ki jih počnemo v kuhinji (se zavedate nevarnosti?)
Kuhinja lahko predstavlja nevarno območje, če ne znamo pravilno poskrbeti zase, za hrano in stvari v njej.
Kuhinja je morda res srce vsakega doma, ampak lahko predstavlja tudi veliko nevarnost. Napačno shranjevanje hrane, uporaba napačne posode in še mnogo drugih stvari lahko ogrozijo vaše zdravje. Izpostavljamo šest najpogostejših napak, ki jih ljudje počnejo v kuhinji.
1. Vročo tekočino nalijemo v hladen kozarec
Razbito steklo je eden najpogostejših vzrokov za poškodbe v profesionalnih kuhinjah, zato bodite previdni, kako ravnate s steklom. Steklo je namreč posebej dovzetno za zlom, še posebej kadar ga izpostavimo visokim temperaturam. Nikoli ne nalivajte vroče tekočine v hladno steklovino ali izjemno mrzle tekočine v vroč kozarec.
2. Plastiko vstavimo v mikrovalovno pečico
V mikrovalovni pečici segreta plastika lahko v hrano sprosti škodljive kemikalije. Posledice izpostavljenosti telesa mikroplastiki še niso povsem znane, potencialno pa imamo lahko težave z imunskim sistemom, plodnostjo in metabolizmom. Najbolje je, če uporabljamo posode, ki so primerne za mikrovalovne pečice.
3. Težke predmete shranjujemo na visokih policah
Večina poškodb na glavi nastane v kuhinji, ko se ljudje stegujejo, da bi dosegli visoko ležeče težke ponve in drugo posodo. Varneje je, če težke predmete shranjujemo na nižjih policah, ki jih brez težav dosežemo in nam ne morejo pasti na glavo.
4. Hrano shranjujemo nepravilno
Ostanke hrane lahko varno zapakiramo, ampak moramo vedeti, kako pravilno poskrbeti zanje, da ne staknemo bolezni. Veliko ljudi meni, da je bolje hrano ohladiti na sobni temperaturi, preden jo damo v hladilnik, ampak to ni res. Vročo hrano moramo ohladiti hitro, drugače se lahko razrastejo bakterije. Posodo, v kateri shranjujemo ostanke, moramo dobro zapreti, da zrak nima dostopa do vsebine.
5. Med kuhanjem smo bosi
Bose noge so tako ranljive za poškodbe kot gole roke. Lahko nam spodrsne na politi tekočini ali pa nas opeče vroče olje, na nogo nam lahko pade nož in tako dalje. Na noge si vedno nataknite nogavice in nedrseče copate in se tako zaščitite pred nepotrebnimi poškodbami.
6. Meso odtajamo pri sobni temperaturi
Če meso odtajamo pri sobni temperaturi, lahko to povzroči razrast bakterij, ki so povod za nastanek bolezni. Nevarno je, če zmrznjeno meso pustimo na sobni temperaturi za več kot dve uri, saj se takrat bakterije najhitreje razmnožujejo. Bolje je, če zmrznjeno meso čez noč pustimo v hladilniku ali pa ga položimo v mrzlo vodo. Vodo moramo zamenjati vsakih 30 minut.
Novo na Metroplay: "Za vsako uro, ki jo vložimo v vadbo, dobimo nazaj 3 ure življenja" | Leon Bedrač, 2. del