A. Ko. | 11. 10. 2022, 17:05

Lahko izbruh ptičje gripe po Evropi prizadene tudi Slovenijo?

Profimedia

Nekatere evropske države v zadnjih mesecih beležijo izjemno veliko rast ptičje gripe. Iz Velike Britanije poročajo o največjem izbruhu doslej. Po Evropi so morali pobiti že 48 milijonov ptic. Nas mora to skrbeti?

Samo v Veliki Britaniji so morali po tem, ko so virus visoko patogene aviarne influence (HPAI) H5N1 odkrili pri 161 primerih, pobiti kar 3,2 milijona ptic.

Virus so odkrili tudi pri prek 1700 divjih pticah, pri kar 59 različnih vrstah.

Če se je v prejšnjih letih virus umiril med poletnimi meseci, pa je letos prisoten skozi vse leto, izjemno veliko primerov so zabeležili med junijem in septembrom.  Britanska veterinarka Christine Middlemiss je povedala, da so virus na farme prenesle divje ptice, poroča BBC. 

Za komentar, ali bi nas to moralo skrbeti, smo vprašali Nacionalni inštitut za javno zdravje. ʺAviarna influenca se že vse leto pojavlja tako v državah članicah Evropske unije kot zunaj nje. Največ primerov bolezni se pojavlja v severnem delu Evrope (Nemčija, Nizozemska, Belgija, Francija, Irska, Združeno kraljestvo), predvsem pri divjih pticah. V tej liniji poteka tudi ena pomembnejših selitvenih poti divjih ptic,ʺ so nam povedali.

Kako nevaren pa je britanski izbruh za Slovenijo? ʺIzbruh visoko patogene aviarne influence v Združenem kraljestvu ne predstavlja neposredne nevarnosti za Slovenijo,ʺ poudarjajo na NIJZ.

Je pa izredno pomembno, pravijo, ʺda rejci perutnine dosledno izvajajo biovarnostne ukrepe, s katerimi lahko zmanjšajo možnost vnosa bolezni v rejoʺ. Na to svoje prebivalce opozarjajo vse evropske države. Zelo pomembno je po opozorilih NIJZ tudi zgodnje odkrivanje bolezni, saj se le na ta način lahko omeji njeno širjenje in posledično zmanjšajo škode, ki jih morebiten pojav bolezni povzroči.   

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.