3. 5. 2022, 11:26

Največ rakotvornega kadmija najdemo v morski hrani

profimedia

Kadmij je naravno prisotna kovina v zemeljski skorji, ki se v industriji uporablja v različne namene. Kot onesnaževalec okolja prehaja v prehransko verigo iz naravnih virov ter iz industrijske in kmetijske dejavnosti. Za ljudi je strupen in je dokazano rakotvoren. 

Kopičenje kadmija v ledvicah povzroči okvaro ledvic, kopičenje v drugih delih telesa pa povzroča motnje v metabolizmu kalcija in vitamina D.

Kadmij je v zraku, vodi in zemlji, tudi v cigaretnem dimu. V okolje se širi z vulkanskimi izbruhi, požari v naravi ter z erozijo in preperevanje kamnin. K okoljskemu onesnaževanju s kadmijem pa največ prispevajo industrijske dejavnosti, kot so rudarstvo, kovinska industrija, industrija plastike in premazov, sežigalnice (najdemo ga v premogu in nafti, lesu) in odlagališča odpadkov. Uporaba umetnih fosfatnih gnojil v kmetijstvu še dodatno onesnažuje zemljo. Je tudi stranski proizvod pri pridobivanju cinka.

Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) je leta 2009 proučila vsebnost kadmija v približno 140.000 vzorcih živil, odvzetih v EU. Kot navajajo pri ZPS je bila količina kadmija nad najvišjo dovoljeno mejo v manj kot 5 odstotkih pregledanih vzorcev, kljub temu pa je skrb vzbujajoča razpršenost majhnih koncentracij te kovine v številnih živilih, ki jih uživamo vsak dan (morske alge, ribe (predvsem morske) in morski sadeži, čokolada oziroma kakav, divje gobe, oljnice, užitna drobovina živali; žita in žitni izdelki, zelenjava, oreški, zrna stročnic, škrobaste korenovke ali krompir, meso in mesni proizvodi.

Kako se izogniti prevelikemu vnosu kadmija?

  • Na teden ni priporočljivo pojesti več kot 200 gramov rib.
  • Večkrat posezimo po gojenih ribah in morskih sadežih, ker je njihovo okolje nadzorovano in rezultati monitoringov kažejo, da je v njih manj kadmija.
  • Ribe in morske sadeže dobro očistimo drobovine, ker je v njej največ kadmija.
  • Otroci so najbolj ranljiva skupina, zato razmislimo o količini čokolade in kakava, ki jo ponujamo otrokom.
  • V ekološkem kmetovanju so umetna mineralna gnojila prepovedana, zato je tudi obremenjenost s kadmijem manjša.

Za več branja: zps.si

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.