Pločevinka lahko razkrije, da je bila riba ujeta v območju sevanja.
Konzervirana tunina je enostaven način, s katerim v svojo prehrano vključimo več rib. Tunina predstavlja odličen vir beljakovin, poleg tega pa vsebuje tudi maščobne kisline omega 3, vitamin D, vitamin B12, vitamin A in riboflavin (vitamin B2).
Pri izbiri tunine je potrebne nekaj previdnosti
Srbsko združenje potrošnikov Effectiva je pred časom na omrežju X izpostavilo primer tunine, na kateri jasno piše, da vsebuje ribe iz ribolovnih območij, ki so označena kot rizična. V navedenem primeru je šlo za ribe z območja, kjer so zaznane povišane ravni radioaktivnega sevanja.
"V trgovinah lahko najdete izdelke iz rib, ulovljenih na ribolovnih območjih, ki so označena kot rizična. V tem primeru je govora o ravneh sevanja. Eden od teh je tisti na sliki, na katerem je jasno navedeno, da so v njem ribe iz ribolovnih območij Tihega oceana, ki so označene z rdečimi črkami, kar je povezano z nesrečo v jedrski elektrarni Fukušima." je zapisano v objavi pod fotografijo pločevinke.
Čeprav je do nesreče prišlo pred leti, so se aktivnosti v zvezi z izpustom radioaktivne vode v morje še dolgo nadaljevale.
Šta mi zapravo jedemo?
— Udruženje potrošača EFEKTIVA (@UBKEFEKTIVA) September 14, 2023
U prodavnicama se mogu naći proizvodi od ribe koja je ulovljena u ribolovnim područjima koja su obeležena kao rizična, u smislu povišenog stepena radijacije.
Jedan od takvih je i ovaj sa slike, na kom je jasno navedeno da sadrži ribu iz ribolovnih 👇👇 pic.twitter.com/BRN06cB9u7
Na katere oznake morate biti pozorni?
Trgovske police so polne ribjih živil z različnih koncev sveta. Pri "divji" ribi mora proizvajalec na embalaži navesti ribolovno območje, kjer je bila ujeta, medtem ko je pri gojeni ribi navedena le država gojenja.
Ribolovno območje je označeno po mednarodni klasifikaciji (FAO + pripadajoča številka). To je zelo pomembno, saj razkrije, ali je bila riba ujeta v območju sevanja.
Kode FAO 61, 67, 71, 77, 81 in 87 označujejo radioaktivna območja Tihega oceana. Pločevinkam s to oznako se je zato priporočljivo izogibati.
Oznake drugih pogostih območij, v katerih se lovijo tune, so:
- FAO 21 – severozahodni Atlantik
- FAO 27 – severovzhodni Atlantik
- FAO 27. III d = Baltsko morje
- FAO 31 = Srednje-Zahodni Atlantik
- FAO 34 = vzhodni srednji Atlantik
- FAO 37.1, 37.2 in 37.3 = Sredozemsko morje
- FAO 37.2.1 = severni del Jadranskega morja (ribolovno območje slovenskih ribičev)
- FAO 37.4 = Črno morje
- FAO 41 – Jugozahodni Atlantik
- FAO 51 in 57 – Indijski ocean
- FAO 61, 67, 71, 77, 81 in 87 - Tihi ocean
- FAO 48, 58, 88 – Antarktika.
Pred nakupom tunine torej dobro preglejte vse oznake, ki bi lahko nakazovale na to, da je bila riba ulovljena na rizičnem območju.