19. 9. 2018, 11:35 | Vir: STA

Ljubljana: Pri sivi vrani potrdili virus Zahodnega Nila

Profimedia
Ljubljana: Pri sivi vrani potrdili virus Zahodnega Nila (foto: Profimedia)

Potem ko je nacionalni veterinarski inštitut prejšnji torek pri dveh poginjenih kosih, najdenih v Ljubljani, potrdil virus usutu, je v četrtek pri sivi vrani, prav tako najdeni v Ljubljani, potrdil virus Zahodnega Nila. Oba virusa, ki sodita v rod Flavivirus, sta prvič potrjena v Sloveniji.

O potrditvi obeh virusov je inštitut obvestil upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Naravni gostitelji obeh virusov so divje ptice, prenašalci virusa pa komarji, predvsem iz rodu Culex. Za okužbo z virusom Zahodnega Nila je zelo dovzetnih več vrst ptic, tako da lahko pride do masovnih epizootij s pogini ptic, so danes sporočili iz uprave.

Med najdovzetnejše sodijo ptice iz reda pevk, med njimi so najbolj dovzetni vrani. Po okužbi z virusom Zahodnega Nila lahko poleg ptic zbolijo tudi konji. Komarji rodu Culex so v primeru okuženosti tudi glavni prenašalci virusa Zahodnega Nila na človeka. Prenašajo ga tudi tigrasti komarji. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so v Sloveniji v letošnji sezoni doslej zabeležil tri bolnike, okužene z virusom Zahodnega Nila.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.