Losos iz Norveške ni vzrok za izbruh koronavirusa v Pekingu

Virus na deskah za rezanje uvoženega lososa

17. 6. 2020, 14:11 | Zdravje | Vir: STA

              Losos iz Norveške ni vzrok za izbruh koronavirusa v Pekingu (foto: Xinhua/STA) Xinhua/STA

Norveške oblasti so zatrdile, da losos iz Norveške ni vzrok za novi izbruh novega koronavirusa v kitajski prestolnici Peking, povezan s tamkajšnjo tržnico. Virus so namreč zasledili na deskah za rezanje uvoženega lososa.
 

"Danes se ukvarjamo s podrobnostmi in lahko potrdim, da se zdi vprašanje rešeno," je povedal norveški minister za ribištvo Odd Emil Ingebrigtsen po poročanju tujih tiskovnih agencij. Pojasnil je, da so kitajski in norveški uradniki na torkovem srečanju ugotovili, da norveški losos ni bil vir virusa, ki so ga zaznali na pekinški tržnici mesa, sadja in zelenjave Xinfadi.

Virus so namreč zasledili na deskah za rezanje uvoženega lososa. Kitajska je ustavila uvoz tega mesa iz Evrope. Pekinške trgovine in restavracije pa so lososa umaknile iz ponudbe.

Pod drobnogled so na Kitajskem vzeli tudi norveškega lososa. Lani je sicer Kitajska uvozila okoli 23.500 ton lososovega mesa iz Norveške.

Iz Pekinga v zadnjem tednu poročajo o novem izbruhu novega koronavirusa, ki je povezan s tržnico Xinfadi. V zadnjem tednu so potrdili 137 okužb. Zaradi izbruha so v 29 mestnih soseskah znova uvedli karanteno. Znova so zaostrili tudi druge ukrepe za zajezitev virusa. Danes so odpovedali več kot 1200 poletov, kar je 70 odstotkov vseh predvidenih.