Kitajska je luskavce umaknila s seznama tradicionalnih zdravil

Potencialni gostitelj koronavirusa

10. 6. 2020, 22:10 | Zdravje | Vir: STA

              Kitajska je luskavce umaknila s seznama tradicionalnih zdravil (foto: Xinhua/STA) Xinhua/STA

Kitajska je luskavce umaknila s seznama tradicionalnih zdravil in povečala zaščito tega ogroženega sesalca, ki bi lahko bil gostitelj novega koronavirusa.
 

Luskavce so z uradnega seznama kitajske farmakopeje umaknili nekaj dni po tem, ko je vlada v petek povečala njihovo zakonsko zaščito na enako raven, kot jo uživajo velike pande. S seznama so umaknili tudi druge substance, kot so tablete z iztrebki netopirjev, je bilo danes objavljeno v državni publikaciji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nekateri znanstveniki so ugotovili, da bi lahko bil luskavec vmesni gostitelj novega koronavirusa, ki so ga decembra lani odkrili na eni od tržnic v kitajskem mestu Wuhan, na kateri so prodajali ribe, divje živali in in divjačino.

Znanstveniki na Južnokitajski univerzi za kmetijstvo, ki so opravili teste na več kot tisoč vzorcih divjih živali, so ugotovili, da so se sekvence genoma virusa pri luskavcu v 99 odstotkih ujemale s tistimi pri ljudeh, okuženih z novim koronavirusom.

Tihotapljenje luskavcev

Luskavec velja za eno najpogosteje tihotapljenih živali na planetu. V minulem desetletju so jih po podatkih Svetovne zveze za zaščito narave (IUCN) v azijskih in afriških gozdovih polovili več kot milijon, večino pa prodali na Kitajskem in v Vietnamu. Tam njihove luske uporabljajo v ljudski medicini, čeprav je dokazano, da nimajo učinkov na zdravje. Meso luskavcev prodajajo na črnem trgu.

Kitajske pristojne oblasti so v petek luskavce uvrstile v najvišjo raven zaščite zaradi njihove ogroženosti, kar so pozdravile že številne skupine za zaščito živali.

Kitajska je sicer v zadnjih mesecih prepovedala prodajo divjih živali za prehrano zaradi tveganja prenosa bolezni na ljudi, vendar pa trgovina z njimi še vedno ostaja zakonita za druge namene, kot so raziskave in tradicionalna medicina.