19. 5. 2018, 10:01 | Vir: Liza

Ajda Jenkole: Madžarska vižla za aktivne ljudi

Osebni arhiv

Ajda Jenkole nam je zaupala, kakšno je življenje z vižlo, saj je sprehajalka psa Finna.

Kako na vas vpliva bližina psa?

Ajda: Finn je pozitivno vplival na moje življenje. Že skoraj več kot dve leti ga vozim na sprehode in ga učim novih trikov. Naučil me je, da sem bolj potrpežljiva. Zvečer se stisne k tebi pod odejo in zaspi. To mi je zelo všeč, čeprav zasede čisto preveč prostora in je zelo neudobno, a občutiš hvaležnost.

Kaj storite, ko pes ne uboga?

Ajda: Odvisno od situacije, največkrat ve, da je naredil nekaj narobe, če samo malo bolj strogo izgovoriš njegovo ime. Včasih, ko je treba delati, je malo trmast in len in moraš ukaz ponoviti večkrat in z malo močnejšim glasom. Najbolj uboga lastnika Saša, nato pa mene, razen pri trikcih, tam pa najbolje uboga mene.

Je pes šolan?

Ajda: Finn je bil na dveh tečajih (osnovni in nadaljevalni) in lepega vedenja se je naučil tako v šoli kot tudi doma. Če se s psom ne posvečaš socializaciji in lepemu vedenju zunaj pasje šole, na žalost ne narediš čisto nič.

Kakšno je življenje s psom pasme vižla?

Ajda: Življenje z vižlo je kar zanimivo. Vižle so zelo pametne, in če ne dobijo dovolj stimulacije in zabave, bodo zelo destruktivne. Pasma ima tudi vzdevek 'velcro dog', saj so ti psi zelo povezani z lastnikom in mu sledijo povsod, iz dnevne v kuhinjo po kozarec vode, na stranišče itd. Nega vižle ni zahtevna, nimajo tistega specifičnega (pasjega) vonja in tudi krtačiti jih je treba bolj malo. Ko menjajo dlako, ki je zelo kratka, se ta rada zatakne v oblačila in jo je skoraj nemogoče dobiti ven. Zelo hitro se učijo, ampak so tudi zelo trmasti, zato je treba pravilno komunicirati z njimi, saj z napačnim pristopom lahko zelo hitro povzročite neželeno vedenje. Za to pasmo ni dovolj enourni sprehod po mestu, saj bodo po 15 minutah počitka že zahtevali igro. Ko greva ven, vedno vadiva različne ukaze in za nagrado dobiva žogo.

Kakšne so po vašem mnenju prednosti pasme?

Ajda: Prednosti pasme sta zagotovo vzdržljivost in zelo dobro zdravje. Vižle veljajo za zelo zdrave pse in tudi nimajo veliko problemov s kolki kot druge velike pasme. Vižle so tudi zelo delavne in potrebujejo nekakšno zaposlitev – iskanje žogice, delo z noskom, gorsko reševanje, plavanje, agility, rally obedience itd.

Komu bi priporočili to pasmo?

Ajda: Pasmo bi priporočila nekomu, ki ima že izkušnje s psi in živi dokaj aktivno življenje oziroma bi bil pripravljen preživeti minimalno uro na dan zunaj in se aktivno ukvarjati s psom. Pasma ima tudi dokaj veliko nagona in tudi temu se je treba veliko posvečati, saj ko enkrat nekaj iščejo oz. tečejo za srno, ne slišijo ničesar več.

Foto: Osebni arhiv

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.