18. 6. 2021, 11:09

Mario Fafangel: "Karantene so stvar preteklosti tako kot zapovedane maske."

Rosana Rijavec/STA

V kolumni spletnega medija N1 je Mario Fafangel, slovenski epidemiolog (po raziskavi Trusted Brand 2021 tudi tisti strokovnjak na področju boja proti epidemiji covida-19, ki v javnosti velja za najbolj zaupanja vrednega), razmišjal tudi o prihodnosti brez Covida.

V kolumni Kaj pa če … bo vse ok je o koncu epidemije v Sloveniji med drugim zapisal:

"Karantene so stvar preteklosti tako kot zapovedane maske. Dosežena raven imunosti v Sloveniji in Evropski uniji ščiti vse nas. Vsake toliko v okoljih, kjer je delež cepljenih manjši, se pojavijo večji skupki primerov – tarčno spodbujamo cepljenje. Ponoven zagon aplikacije #Ostanizdrav je dosegel želeno. Baza uporabnikov je dovolj velika, da je digitalno iskanje stikov relevantno. Stoletja staro orodje, tradicionalno iskanje stikov, smo posodobili za 21. stoletje. Prezentizem na delu je še vedno problem. Nekoliko manjši sicer. Tudi s tem smo se ukvarjali. Epidemije je v Sloveniji konec. “Back-to-back” sestanki po Zoomu so še vedno aktualni … žal."

Za konec pa še dodal svojo vizijo skorajšnje prihodnosti:

"Junij 2022. Sedim na terasi svojega stanovanja v Miljah. Hčerka ima štiri leta, vrtci so odprti. Več sem doma z družino. Na tekočem sem z novimi sezonami Zvezdnih stez. Nobenega pravzaprav ne zanima, kaj si mislim. To je lepo. Občasno se kakšen mimoidoči na kolesu nasmehne in me pozdravi. Pozdravim nazaj. Ne potrebujem varovanja. Skrbi me, da smo prehitro pozabili na epidemiologijo, na javno zdravje. Po svetu covid-19 še ni povsem obvladovan. Skrbi me, da se bomo ob naslednji pandemiji spraševali, zakaj nismo naprej krepili epidemiologije nalezljivih bolezni. Ne pesti me, kaj sem ali česa nisem storil med pandemijo covida-19. Ponoči spim. Še vedno sem ponosen na človeka, ki ga vidim v ogledalu. Upam, da bo moja hčerka tudi."

Vir: N1. Celotno kolumno si lahko preberete TUKAJ.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.