N.Z. | 25. 5. 2020, 12:09

Mario Fafangel (NIJZ): "Moramo se navaditi plesa z virusom!"

profimedia
Mario Fafangel (NIJZ): "Moramo se navaditi plesa z virusom!" (foto: profimedia)

Medtem ko številke kažejo, da nam je s skupnimi močmi uspelo obvladati širjenje virusa Sars-cov-2, situacija v svetu še vedno ni najbolj ugodna. S ponovnim odpiranjem mej zato velja še naprej ostati previden, da bi v bližnji prihodnosti tako morda uspeli zajeziti manjše izbruhe (ki bi se lahkozgodili z 'uvoženimi' primeri'. 

O novi fazi obvladovanja koronavirusa je na tiskovni konferenci spregovoril predstojnik Centra za nalezljive bolezni pri NIJZ-ju Mario Fafangel:

"V resnici gre zahvala vsem vam, da smo bili tako uspešni in da smo uspeli širjenje virusa zamejiti na način, na kakršnega smo. Z druge strani pa bo še vedno velika odgovornost na čisto vseh nas, da uspevamo tako dobro še naprej. Če izpostavim eno stvar – fizična distanca. Ta meter in pol, dva metra distance je nekaj, kar bomo morali vkomponirat v naša življenja za kar nekaj časa. Moramo se navaditi tako imenovanega plesa z virusom. Sedaj smo se vrnili nazaj, sedaj mi vodimo virus. Pustimo mu nekaj korakov, a ne preveč. Zakaj? Namen je ta, da se življenje lahko vrača čimbolj v normalo. Namen je ta, da kupujemo čas, do takrat, ko bomo imeli učinkovito cepivo in učinkovito zdravilo in potem zadeve s covidom zaključimo enkrat za vselej."

Opaženo in povzeto po pisanju MMC - v živo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.