30. 10. 2020, 10:31

Mario Fafangel: "Optimistični smo, ampak ... prehitro bi bilo govoriti o luči na koncu predora!"

Bor Slana/STA

Epidemiolog Mario Fafangel, Predstojnik Centra za nalezljive bolezni, je v Odmevih med drugim komentiral aktualne visoke številke dnevno okuženih, ki pa zaradi prekoračenih kapacitet testiranja tudi nihajo. Med drugim je povedal, da se na takšne, začasne padce števil dnevno zaznanih okužb ne gre preveč zanašati v upanju, da je na vidiku že konec epidemije.

Mario Fafangel za Odmeve:

"S strokovnega vidika: lahko se zgodi, da številke padejo, tudi ko je epidemija v polnem zamahu. Padejo, ker so kapacitete testiranja prekoračene, kar se je pri nas zgodilo; spremenimo protokol testiranja, kar se je pri nas zgodilo. Ljudje se včasih tudi malo ustrašijo, in če imajo blage simptome, se ne gredo takoj testirat. Tako da je malce prehitro govoriti o luči na koncu predora. Optimistični smo, ampak ...

Novica dneva je bila v zadnjem letu vedno ta številka. Zdaj je najpomembnejša novica dneva: ostanite doma. Ostanite doma, če se le da. Prosimo vas, ostanite doma. Dajte delati od doma. Naročajte hrano prek dostave na dom, kar se da, da malček pomagamo gostinstvu, ker je trenutno v hudi stiski, tako kot veliko drugih. Dajmo biti v tistem mehurčku najbolj ljubljenih bližnjih, brez katerih je življenje tako ali tako brez smisla. To je novica. Ne vem, kaj bo v izseku: ali številka, ki je 1100 doslej prijavljenih primerov na NIJZ-ju, ko sem se z vami povezal, ali ostanite doma. Sam upam, da zadnje."

Vir: MMC - RTV Slovenija

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.