Mnenje | 21. 12. 2021, 11:50

Mario Fafangel: "Predlog je, da postane edina izjema pri odmeri karantene poživitveni odmerek!"

Nace Hočevar/STA

Mario Fafangel, predstojnik Centra za nalezljive bolezni NIJZ, je v mikrofon N1 Slovenija na današnji novinarski konferenci povedal, da so prisotnost omikron različice koronavirusa zaznali že v vseh slovenskih regijah, z izjemo goriške, epidemiološka služba pa si želi, da bi v najkrajšem možnem času uvedli enotno karanteno, ki bi po visokorizičnem stiku z okuženo osebo veljala za vse, z eno samo izjemo.

Izjema bi bile po besedah Maria Fafangla le osebe, ki so polno cepljene ter so prav tako že prejele tudi poživitveni odmerek cepiva:

»Predlog je, da je edina izjema po visokorizičnem kontaktu poživitveni odmerek cepiva. Da pa ne bo slabega razumevanja: to se ne dotika pravil, tudi tistih, ki so bila s strani ministrstva za zdravje in ostalih nakazani glede digitalni covidnih potrdil in pravil, ki veljajo za vstop v trgovine in za vse ostale zadeve. Tisti ostajajo nespremenjeni, oziroma tako, kot so bili nakazani, da se bodo spremenili v kratkem. Tveganje za splošno populacijo je drugačno, kot ko epidemiologi zaznamo visoko rizičen kontakt po stiku z omikronom. Stiki v trgovini niso vsi visoko tvegani. Ko pa zaznamo visoko tvegan stik z okuženo osebo – to je to, kar dela epidemiološka stroka -, takrat morajo biti pravila igre nekoliko bolj stroga. In še enkrat: mogoče se bodo zadeve spremenile, mogoče se bodo uresničile želje, da bo (omikron) res toliko blažji, ampak staviti na to je trenutno – ne samo strokovno – nesmiselno. Pravzaprav je neetično. In zato predlagamo ta pravila in upamo, da bo čimprej sprejeta ta naša pobuda na nivoju odločevalcev, ker vemo, da se karantene in izjeme vodijo na zakonski podlagi z odloki, tako da strokovno tega ne moremo začeti že danes, čeprav bi si želeli, da bi to lahko začeli čim prej oziroma danes ali jutri, pravzaprav v najkrajšem možnem času."

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.