"Če boš shujšal deset kilogramov, ne boš boljši človek in ljudje te ne bodo imeli raje!"

Mario Sambolec

18. 6. 2021, 15:36 | Zdravje

              "Če boš shujšal deset kilogramov, ne boš boljši človek in ljudje te ne bodo imeli raje!" (foto: profimedia) profimedia

Na spletnem mestu RTV Slovenija je strokovnjak za prehrano in fitnes Mario Sambolec v daljšem intervjuju med drugim razmišljal o prehranskem elitizmu, t.j. trend prehranjevanja, ki si ga (ker je nadvse modno) lahko privošči zgolj elita.

O vseh tistih, ki z veliko pompa na družbenih omrežjih razlagajo, kako na njihove krožnike najde pot zgolj trikrat dražja zelenjava od kmeta in kako osveščeni so v svojem veganstvu, medtem ko si nižji sloji težko privoščijo kaj več od najcenejšega belega kruha in Poli salame, ima Mario Sambolec že izdelano mnenje:

"Apelirajo na čustva, češ uboge živali, vcepljajo strah, kaj se bo zgodilo hudega, če ljudje ne bodo sprejeli njihovih evangelijev … Vse tehnike znajo uporabljati. Se zavedate, da taki ljudje propagirajo idejo, ki večini ljudi, ki imajo omejene prihodke, sporoča, da preprosto ne morejo biti zdravi? Da s tem določenemu sloju ljudi odkrito, v obraz, pljunejo in pravijo, da za njih zdravja preprosto ni, ker niso dovolj motivirani – ali, še huje – to pač ni njihova prioriteta. Ker če bi bila, potem se vedno da. Istočasno so to ljudje, ki sebe dojemajo kot najbolj etično ozaveščene v odnosu do živali, obnašajo pa se popolnoma nerazumevajoče do ljudi. In to je vse večji problem, nanj pa nihče zares ne opozarja, mediji pa svoje naloge ne opravljajo, ampak samo podpihujejo to, ker je »in«, ker se bere, ker se klika. In imamo vedno nove zapise in članke o superživilih, o plant-based/vegansko/eko, zrezkih brez živalskega mesa, brez solz in krvi … In to še dodatno ustvarja razkol, namesto, da bi s takšnimi vsebinami delovali bolj povezovalno. Da bi pokazali ljudem, da so lahko zdravi, brez da bi sprejemali vsiljene oz. nepotrebne kompromise.

Prehrana je samo en dejavnik našega zdravja. Obstaja psihosocialni element zdravja, ekonomski, družabni ...

Kaj ti pomaga, če izbiraš bio/eko, pa si kreten in te nihče ne mara? Kaj ti pomaga, če je tvoja prehrana tip top in si investiral 26 evrov za kilogram eko piščanca (karikiram), da si nahranil družino, ko pa potem ne veš, kako boš preživel mesec. Kaj ti pomaga, da okoli nosiš taperverje s svojo hrano, če se nikoli ne odzoveš povabilu prijateljev na pico, ki jo imaš v osnovi rad? In žrtvuješ družbeno komponento svojega zdravja? Kaj ti pomaga, če se prehrani popolnoma predaš, ampak s tem izgubljaš vse ostale komponente, ki prav tako pomenijo veliko za naše zdravje v širši sliki. Čeprav je prehrana moj posel, se čutim dolžnega opozarjati, da ni vse. In me je groza, ko vidim kolege, ki propagirajo neke prehranske rešitve, s katerimi da boš boljši človek. Ne boš. Če boš shujšal deset kilogramov, ne boš boljši človek in ljudje te ne bodo imeli raje z "radiatorčki". Tu mešamo štrene in povzročamo ljudem več škode, kot jim delamo uslug."

Vir: Je vse živalsko res strup, rastlinsko pa eliksir večne mladosti?