Med epidemijo je še posebej pomembna higiena pri rokovanju s hrano

Opozorilo kmetijskega ministrstva

28. 10. 2020, 10:38 | Zdravje | Vir: STA

              Med epidemijo je še posebej pomembna higiena pri rokovanju s hrano (foto: Profimedia) Profimedia

Med epidemijo je še posebej pomembna tudi higiena pri rokovanju s hrano, ki jo prinesemo iz trgovine, opozarjajo na kmetijskem ministrstvu. Potrošnike pozivajo, naj vrečko, ki jo prinesejo v stanovanje, odložijo na tla in si pred nadaljnjim ravnanjem z izdelki najprej temeljito umijejo roke. Umivanje in razkuževanje je pomembno tudi potem.

Kot so sporočili z ministrstva, naj po vstopu v stanovanje vrečko, ki jo prinesemo iz trgovine, odložimo v predsobi ter si nato skrbno umijemo roke in jih po možnosti tudi razkužimo. Nato se vrnemo po vrečko, jo nesemo v dnevni prostor in iz nje zložimo hrano oziroma živila. Vrečko je treba nato odnesti nazaj v predsobo ter si roke ponovno umiti in razkužiti.

Potrošnike ob tem pozivajo, naj gredo v trgovino le takrat, ko je to res nujno, tam pa naj se zadržujejo čim manj časa. Nakup naj opravi en član družine, v trgovini pa naj se dotika le tistih živil, ki jih namerava kupiti.

Smiselno je preveriti tudi možnosti drugih varnejših kanalov nakupa, kot je spletna prodaja, in preučiti možnosti, da nakup opravi nekdo drug in nam dostavi nakupljeno, so še dodali.

Ponovno so poudarili tudi, da hrane ne primanjkuje, zato ni treba kopičiti zalog. S tem bomo zmanjšali tudi količino zavržene oziroma odpadne hrane.

"Smo pa v teh časih lahko še bolj solidarni in pomagamo najbolj ranljivim skupinam, kot so starejši, bolni in drugi, ki potrebujejo pomoč. Če je le možno, opravimo nakup v trgovini namesto njih, seveda na varen način," so še pozvali.