13. 11. 2020, 06:30 | Vir: STA

Med evropskimi najstniki vzbujajo skrb nove oblike zasvojenosti

Xinhua/STA

Kajenje cigaret in uživanje alkohola med 15- in 16-letniki nekoliko upada, a ob tem vzbujajo skrb potencialno tvegana uporaba konoplje in nove oblike zasvojenosti, kaže danes objavljeno poročilo evropske raziskave o alkoholu in drogah med šolsko mladino. Med drugim mladi veliko časa preživijo na družbenih omrežjih, na šolski dan tudi do tri ure.

V povprečju je 79 odstotkov mladostnikov v Evropi vsaj enkrat v življenju pilo alkohol, skoraj polovica (47 odstotkov) pa je po alkoholu poseglo v zadnjem mesecu. V primerjavi z letom 2003 je raba alkohola med mladimi občutno padla, saj je takrat vsaj enkrat v življenju pilo kar 91 odstotkov anketiranih, v zadnjem mesecu pa 63 odstotkov.

Pozitiven trend so zabeležili tudi na področju kajenja. Od leta 1995 je delež tistih, ki kadijo dnevno, z 20 odstotkov padel na 10 odstotkov. Najnovejši izsledki kažejo tudi na povečano uporabo elektronskih cigaret. V zadnjem mesecu jo je uporabilo 14 odstotkov vprašanih. Študija sicer ni preučevala vsebine elektronskih cigaret, a je po navedbah avtorjev verjetno, da velik delež vsebuje nikotin, zato bi lahko njegova uporaba med mladimi ponovno začela naraščati.

Vsak šesti evropski mladostnik (17 odstotkov) je vsaj enkrat v življenju poskusil prepovedano drogo. Pri tem najpogosteje uporabljena droga ostaja konoplja. V povprečju je 16 odstotkov anketiranih navedlo, da so jo uporabili vsaj enkrat v življenju. Leta 1995 je ta delež znašal 11 odstotkov.

"Zaskrbljujoča ostaja nemedicinska uporaba zdravil na recept med mladostniki," so opozorili v poročilu. Da bi se zadeli, je vsaj enkrat po pomirjevalih poseglo 6,6 odstotkov vprašanih, štirje odstotki pa po protibolečinskih zdravil. V povprečju je 3,4 odstotka (štirje odstotki leta 2015) sodelujočih poročalo o uporabi novih psihoaktivnih snovi. Skoraj vsi uporabniki novih psihoaktivnih snovi so hkrati uživali še alkohol, konopljo ali poživila.

Med dijaki v Evropi je priljubljena dejavnost postala tudi igranje iger na srečo. V zadnjem letu je 22 odstotkov vprašanjih poročalo o tem, da so igrali vsaj eno, večinoma loterijo. Igre na srečo igra več fantov, dekleta pa v primerjavi z njimi več časa preživijo na družbenih omrežjih.

Ta so med evropskimi mladostniki sicer precej priljubljena, saj na običajni šolski dan na njih v povprečju porabijo od dve do tri ure. Ob dnevih, ko ni pouka, pa se ta čas povzpne na šest ali več ur.

V raziskavi je sodelovalo 99.647 mladih iz 35 evropskih držav, od tega iz 25 držav članic EU.