26. 3. 2023, 14:58 | Vir: Aktivni.si

Med nego obraza nikakor več ne počnite te napake: resno lahko ogrozi vaše zdravje

Profimedia

Si po negi obraza tega obrišete v brisačo? Potem preberite ta članek in tega nikdar več ne počnite.

Samo vztrajnost pri negi obraza žal ni dovolj. Zelo pomembno je tudi, katere izdelke uporabljate glede na tip kože, ki ga imate. Tu se lahko skriva odgovor, zakaj je vaša koža kljub redni negi suha, ali zakaj še vedno doživljate izbruhe aken. O tem se posvetujte s kozmetičarko ali drugim strokovnjakom, ki vam bo znal svetovati. 

Obstaja pa še ena napaka, ki jo pri negi obraza pogosto delamo in v nekaterih primerih nakoplje težave z zdravjem oziroma kožo. Veste, o čem govorimo? 

Kaj naredite po umivanju obraza? Obrišete ga v brisačo, ki jo potem verjetno obesite nazaj, kjer počaka na jutri, ko si boste ponovno čistili obraz. 

In tu nastane težava. Kdaj ste nazadnje zamenjali brisačko, v katero brišete obraz? 

Poglejmo, kaj se po poročanju portala BestLife zgodi, če je ne menjate redno: 

Bakterije se namnožijo

Brisače in gobice za prhanje so znane po tem, da pomagajo širiti bakterije po vaši kopalnici in omogočajo njihovo razmnoževanje. V eni od raziskav na Univerzi v Arizoni se je celo izkazalo, da je bilo 90 % preverjenih brisač kontaminiranih s koliformnimi bakterijami, nekaj pa jih je celo prenašalo bakterijo E.coli.

profimedia

Ko se na vaši brisači za obraz naberejo bakterije, to lahko povzroči infekcije in razdraženo kožo. Dolgoročna uporaba razširi bakterije in druge patogene po celem telesu, kar se lahko pokaže tudi kot ekcem. 

Pojavila se bo plesen

V že tako vlažni kopalnici bo brisača za obraz potrebovala precej dolgo časa, preden bo popolnoma suha. Po vsaki uporabi je močno navlažena, in če je ne menjate redno, lahko postane dom plesni in glivic. Te se najbolje razvijejo in množijo v temnih in vlažnih prostorih, kot je kopalnica. 

Po poročanju strani Healthline, lahko večkrat uporabljena brisača povzroči veliko simptomov, tudi izpuščaje. Da imate izpuščaj zaradi plesni, boste prepoznali po srbečici, občutljivi, suhi, luskasti ali razbarvani koži. 

Profimedia

Nabiranje odmrle kože

Na brisači pustite kakšno odmrlo celico, kar je sicer dobro za obraz, a slabo, če isto brisačo ponovno uporabite jutri. Ko se celice nakopičijo, vodijo v kar nekaj težav. 

Morda ste že doživeli eno: mašenje por, kar vodi v izbruh aken, za katerega ne najdete izvora. Kolikokrat bi morali odstranjevati odmrle celice, se posvetujte s kozmetičarko, ki vam bo svetovala glede na tip kože.

V splošnem se grobi pilingi priporočajo 2-krat do 3-krat tedensko. 

Alergijske reakcije

Če menite, da je brisača čista, ker vanjo brišete čist obraz in jo npr. uporabljate kakšen teden ali dlje, tvegate alergijske reakcije. Seveda je možno tudi, da alergijo razvijete zaradi občutljivosti na detergent za pranje perila ali mehčalec, ali pa je kriv kakšen nov kozmetični izdelek. Vredno je preveriti vse možnosti, a ne pozabite na redno menjavo brisače. 

Če se pojavi alergija, je priporočena menjava brisače po vsaki uporabi, ali vsaj na nekaj dni. 

Novo na Metroplay: Nastja Gabor o materinstvu, dojemanju ljudi in novih projektih