2. 6. 2020, 07:51 | Vir: STA

Med pandemijo resno moteno zdravljenje bolnikov z nenalezljivimi boleznimi

Profimedia

Zaradi pandemije novega koronavirusa sta bila resno motena preventiva in zdravljenje bolnikov z nenalezljivimi boleznimi po svetu, v objavljeni raziskavi opozarja Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), ki je raziskavo izvedla maja v 155 državah na podlagi podatkov ministrstev za zdravje.

To povzroča skrbi, saj so ljudje z nenalezljivimi boleznimi bolj ogroženi, da se pri njih razvije bolj resna koronavirusna bolezen 19 in smrt, navaja WHO, ki podatkov za posamezne države ni navedel.

Generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus je poudaril, da raziskava potrjuje tisto, kar poslušajo od držav že tedne, in sicer, da mnogi bolniki, ki potrebujejo zdravljenje zaradi raka, kardiovaskularnih bolezni ali diabetesa, od izbruha pandemije niso prejemali zdravljenja in zdravil, ki jih potrebujejo, piše na spletni strani WHO.

"Vitalnega pomena je, da države najdejo inovativne načine za zagotovitev nadaljevanja oskrbe za te bolnike, čeprav se še spopadajo s covidom-19," je izpostavil.

Kot kažejo rezultati raziskave, je 31 odstotkov držav omejilo ali povsem prekinilo zdravstveno oskrbo bolnikov z akutnimi kardiovaskularnimi problemi. 42 odstotkov držav je zmanjšalo oskrbo bolnikov z rakom, 49 odstotkov oskrbo diabetikov, več kot polovica držav pa ni mogla ohraniti zdravstvene oskrbe za bolnike z visokim krvnim tlakom.

Rehabilitacijske programe so zmanjšali v 63 odstotkih držav. Prizadeti so bili tudi preventivni programi, kot so tisti za odkrivanja raka. Še posebej je bila zdravstvena oskrba zmanjšanja v državah z nizkimi dohodki, opozarja WHO.

V večini primerov so odpovedali preglede zaradi angažmaja zdravstvenih delavcev pri zdravljenju bolnikov s covidom-19 ali ker bolniki niso mogli priti k zdravniku zaradi omejitev gibanja zaradi pandemije.

WHO ocenjuje, da vsako leto zaradi nenalezljivih bolezni v svetu umre 41 milijonov ljudi, kar predstavlja 71 odstotkov vseh smrti. Od tega jih je 15 milijonov starih od 30 do 69 let, velika večina v državah s srednjimi ali nizkimi dohodki.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.