R.S. | 30. 3. 2024, 07:00

5 presenetljivih stvari, ki se zgodijo z vašim telesom, ko nehate jesti meso

Profimedia

Izločitev mesa iz prehrane lahko povzroči pomembne spremembe. 

Če se boste odpovedali mesu, bo to za vaše zdravje predstavljalo določene prednosti. 

Znižanje holesterola v krvi

S povišanim holesterolom se sooča ogromno ljudi, zaradi njega obstaja tudi večje tveganje za bolezni srca in možgansko kap. Glavni viri holesterola vključujejo meso, jajca in mlečne izdelke. Pri ljudeh, ki preidejo na rastlinsko prehrano, se holesterol v krvi zniža za do 35 odstotkov. Študije so pokazale, da se je rastlinska prehrana v veliko primerih izkazala za enako učinkovito kot zdravila, vendar brez slabih stranskih učinkov, poroča Telegraf.rs. 

Profimedia

Zmanjšanje možnosti, da zbolite za sladkorno boleznijo tipa 2

Z zaužitjem živalskih beljakovin si povečate tveganje za sladkorno boleznijo tipa 2. Tveganje povečajo predvsem živalske beljakovine v rdečem mesu. Raziskovalci so ugotovili, da živalske maščobe in živalsko železo poškodujejo celice trebušne slinavke, spodbujajo vnetja in preprečujejo delovanje inzulina. Na drugi strani pa z uživanjem hrane rastlinskega izvora močno zmanjšate tveganje. Izjemne zaščitne lastnosti pred sladkorno boleznijo so pokazale npr. polnozrnate žitarice.

Profimedia

Zmanjšanje kroničnih vnetnih procesov v telesu

Posamezniki, ki dnevno uživajo meso, sir in visoko predelano hrano, imajo običajno povišano raven vnetnih procesov v telesu. Kronično vnetje pa lahko poveča tveganje za aterosklerozo, bolezni srca, kap, sladkorno bolezen in avtoimunske bolezni. Rastlinska živila imajo protivnetne lastnosti, saj vsebujejo vlaknine in antioksidante. Študije so pokazale, da lahko z izločitvijo mesa znatno znižamo raven C-reaktivnega proteina (CRP), ki je pokazatelj vnetja v telesu.

Profimedia

Drastično izboljšanje stanja mikrobioma

Mikrobiom igra ključno vlogo pri ohranjanju našega zdravja. Živila, ki imajo nizko vsebnost vlaknin (meso, jajca, mlečni izdelki), lahko spodbujajo rast slabih bakterij, ki so povezane s številnimi boleznimi. Potrebnih je zgolj nekaj dni rastlinske prehrane, da se sestava našega mikrobioma začne spreminjati na bolje. 

Profimedia

Popravili boste delovanje genov

Znanstveniki so odkrili, da lahko z življenjskim slogom vklopimo ali izklopimo svoje gene. Spoznali so, da lahko antioksidanti in druga hranila iz rastlinske hrane spremenijo izražanje naših genov in tako optimizirajo način, kako naše celice popravljajo poškodovano DNK. Bolj zdrave življenjske navade skupaj z brezmesno prehrano lahko zmanjšajo izražanje rakavih genov pri moških. Prav tako lahko rastlinska hrana upočasni staranje. 

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk