Vid Legradić | 10. 1. 2023, 18:00

Argumenti ZA & PROTI uživanju mesa (v tem članku nikogar ne želimo prepričati o ničemer)

profimedia

Ali bi zagrizli v kislo jabolko prehranskih navad? Si upamo biti dovolj odprti za razumevanje pozitivnih in negativnih pogledov na uživanje mesa? Morda pa tema, zaradi katere se vžigajo spletne debate, sploh ni tako naporna, kot je na prvi pogled videti. Zakaj? Zato, ker namen tega članka ni prepričati bralce o spremembi prehranjevalnih navad.

Sprememba prehranjevalnih navad globalno gledano ni niti smiselna, saj smo kulturno ljudje preveč raznoliki. Je pa tudi res, da lahko zmernost reši marsikaj; zdravje, delovna mesta, celo naš planet. Prehrana igra pomembno vlogo na področjih, kot so kultura, vera, zdravje in življenjski slog. Meso ima v tej matrici zelo pomembno vlogo.

V nekaterih delih sveta je uživanje mesa povezano s statusom in bogastvom posameznika. Spet drugje je to vprašanje svetosti.

Večji del človeštva ima danes več izbire kot kdaj koli prej glede tega, kako in kaj je. Zdi se, da edini problem predstavlja naraščanje števila ljudi, ki zahteva letni zakol (FAO, Organizacija za Prehrano in kmetijstvo ZN) 61 milijard piščancev, milijardo in pol prašičev ter 300 milijonov krav. Torej, je uživanje mesa slabo za okolje? Ali bi morali popolnoma prenehati jesti meso? Ali pa obstajajo kakršnekoli prednosti, povezane z mesom?

Reja živali

Reja živali še zdaleč ni osredotočena le na proizvodnjo mesa. V državah v razvoju veljajo živali za naložbo. Ta lahko predstavlja materialno, darilno, uporabno ali trgovsko vrednost. Meso, pridobljeno iz take živali, je le stranski oziroma drugotni produkt. Zlasti v podeželskih skupnostih je sama žival lahko pomemben del gospodarstva. Zanimiv je tudi vidik rabe zemljišč, saj je prisoten tudi v Sloveniji. Vsem nam so znane planine, kajne? Na površinah, ki so za kmetijstvo neuporabne (na primer degradirane površine, gorske planote), je logična le dejavnost vzreja živine. Ovce in krave so namreč živali, ki se na neuporabnih zemljiščih počutijo dobro, zmožne pa so jih celo spremeniti v uporabna.

profimedia

Argumenti za uživanje mesa

Dejstvo je, da večina svetovnega prebivalstva je meso.

Globalna raziskava (2018) je pokazala, da je 73 % svetovnega prebivalstva vsejedih.

Z drugimi besedami, tri četrtine prebivalstva uživa živalske prehranske izdelke. Glavni adut mesa je njegova hranilna vrednost. Meso je bogato z beljakovinami, aminokislinami in pomembnimi mikrohranili. Znanstveno priznano mnenje je, da meso in mlečni izdelki predstavljajo pomemben del prehrane zdravega človeka. Velja tudi, da pri zdravi prehrani meso predstavlja manjši delež celotne prehrane kot žitarice, sadje, zelenjava, oreški in stročnice.

profimedia

Argumenti proti uživanju mesa

Eden glavnih argumentov je tveganje za zdravje. Še posebno je na slabem glasu rdeče meso. Prehrana z veliko količino takega mesa, predvsem predelanega, je povezana s sladkorno boleznijo, srčno-žilnimi boleznimi in rakom. Na drugi strani prehrana, bogata z vlakninami, sadjem in zelenjavo, tveganja za omenjene bolezni zmanjšuje.

Drugi argument je blaginja živali. Globalno proizvodnja mesa narašča. Težnja po večji količini, in hkrati nižji ceni, vodi v intenzivno kmetijstvo, ki krati pravice živali, jih omejuje v gibanju, vedenju in dobrem počutju.

Tretji in vselej bolj glasen je trajnost in vpliv na okolje. Problem mesa je, da se med njegovo proizvodnjo sproščajo toplogredni plini metan, ogljikov dioksid in dušikov oksid. Zaradi teh plinov se globalno ozračje segreva. Na nekaterih kontinentih (predvsem Južna Amerika) pa živinoreja k toplogrednim plinom prispeva še zaradi uničevanja gozdnih ekosistemov. Ti se izsekavajo zaradi potrebe po večjih pašnih površinah.

Pregled argumentov za in proti mesu nas ob zaključku vodi do preprostega stavka, ki se glasi, da je zmernost lepa čednost.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.