Minuli teden največ okužb s koronavirusom od začetka pandemije

Skoraj dva milijona

22. 9. 2020, 12:24 | Zdravje | Vir: STA

              Minuli teden največ okužb s koronavirusom od začetka pandemije (foto: Profimedia) Profimedia

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v minulem tednu na svetu zabeležila največ okužb z novim koronavirusom od začetka pandemije. V tednu, ki se je končal v ponedeljek, so jih potrdili skoraj dva milijona. WHO opozarja, da se pandemija po svetu pospešuje, čeprav se je število smrtnih žrtev covida-19 zmanjšalo.

Po svetu so v minulih sedmih dneh potrdili rekordnih 1.998.897 novih okužb, kar je šest odstotkov več kot teden pred tem in največ v enem tednu od izbruha pandemije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Od izbruha virusa decembra lani na Kitajskem so doslej potrdili več kot 31 milijonov okužb, umrlo je skoraj 962.000 ljudi, kažejo podatki AFP na podlagi uradnih virov.

Minuli teden so porast okužb zabeležili v skoraj vseh regijah, največji porast - 11 oziroma 10 odstotkov - pa so zabeležili v Evropi in obeh Amerikah. Samo v Afriki so poročali o 12-odsotnem zmanjšanju novih okužb glede na teden pred tem.

Minuli teden je covid-19 zahteval 10 odstotkov manj življenj kot teden pred tem - skupno okoli 37.700. Padec gre pripisati predvsem ameriški celini, ki je bila dolgo najbolj prizadeta regija, kjer so zabeležili 22 odstotkov manj smrtnih žrtev, in Afriki, kjer so zabeležili 16-odstotni padec.

V severni in južni Ameriki pa so minuli teden še vedno ugotovili polovico vseh novih okužb na svetu in 55 odstotkov vseh smrti zaradi covida-19. Upad smrti v regiji je povezan predvsem s padcem v Kolumbiji, Mehiki, Ekvadorju in Boliviji.

Iz ZDA, v pandemiji najbolj prizadete države, in iz Brazilije, druge najbolj prizadete države na svetu, še vedno poročajo o največ smrtnih žrtvah. Minuli teden sta državi vsaka zabeležili več kot 5000 mrtvih.

Iz Evrope, kjer se nekatere države soočajo z drugim valom epidemije, so minuli teden poročali o več kot 4000 smrtih, kar je 27 odstotkov več kot teden pred tem.

V Evropi so minuli teden o največ novih okužbah poročali iz Francije, Rusije, Španije in Velike Britanije. O največjem relativnem porastu smrti zaradi covida-19 pa so poročali iz Madžarske in Danske, poroča AFP.