Miza, polna dobrot: kako preživeti praznične dni? Po zdravi pameti!

Praznično prenajedanje

25. 12. 2019, 07:00 | Zdravje | Piše: Mario Sambolec

              Miza, polna dobrot: kako preživeti praznične dni? Po zdravi pameti! (foto: Unsplash) Unsplash

Če bi moral izbrati lik, ki pooseblja mesec december, bi se odločil za božička – model je nasmejan do rdečih ličk in elegantno popolni vse do zadnje luknje na pasu. Verjetno nas ni malo, ki ga v tem oponašamo vsaj na kateri od številnih decembrskih zabav in druženjih.

Škoda, ker vino popusti, veselje mine, a trebuh vendarle ostane. Kaj lahko naredimo, da njegovo rast v tem kritičnem obdobju vsaj omejimo, če ne povsem obvladamo? V tem članku predlagam 4 napotke:

1. Gibajte se.

Ohranjanje splošne telesne aktivnosti je pomemben dejavnik pri uravnavanju telesne teže.

Saj razumem. Komu se pa da ven na mraz, ko je doma tako fino toplo. Ne mislim (le) na konkreten trening v telovadnici ali fitnesu. Predlagam (hitro) hojo, stopnice namesto dvigala, par sklec tu, nekaj počepov tam, 3-4 vaje za mišice ramenskega obroča in s tem lepšo držo enkrat vmes, morda med delavnikom v pisarni ali kar tako, sredi dneva … Karkoli, da se le razmigate. Ni treba celo uro ali več naenkrat. Gibanje se lahko razdeli na večkrat po malo - na koščke po 5/10/15 minut kadarkoli v dnevu vam znese.

Preberite več: Gibanje ali prehrana - kaj je bolj pomembno (pri hujšanju)?

2. Nehajte grickati.

Pri večjih obrokih, katerih je v prazničnem obdobju več, se ni treba omejevati, če si tega ne želite in bi radi brezskrbno uživali v dobri hrani. Le upoštevajte, da boste pri takšnem obroku pač »natankali« več, zato primerno »priškrtnite« pri prejšnjih ali naslednjih.

Ne, več manjših obrokov ne bo »pospešilo« vašega metabolizma in zelo verjetno ne boste na obilnem družinskim kosilu ali večerji pojedli prav nič manj, če si prej privoščite še prigrizek. Po navadi grickamo neke »brezveznarije«, ki so le vir odvečne energije. Oreščki, suho sadje, razni smutiji, sadni jogurti, kos kruha pa nekaj gor … Vse to so primeri izbire, ki ne nasiti v skladu s svojo presenetljivo visoko vsebnostjo energije.

Preberite več: Dieta po Feelgood občutku.

3. Najprej beljakovine.

Beljakovine so najbolj nasitno makrohranilo in nekakšen zavarovalni mehanizem pred prenajedanjem.

Ko si sit, ti enostavno ne paše več jest'. Kdo bi si mislil ;) Ampak ker se za sladko vedno najde prostor, lahko preprečite, da bi snedli vse in še pladenj povrh tako, da izbirate primerne količine beljakovinskih živil. Med slednja spadajo pusto meso, jajca, ribe, skuta in mlečni izdelki iz posnetega mleka ter stročnice, kot so čičerika, fižol in predvsem leča.

Preberite več: Beljakovine - zakaj jih potrebujemo?

4. Ne mešajte alkohola z mastjo.

Maščobe + alkohol = 'špeh'.

Alkohol ne redi kar sam po sebi, vendar je pogosto odgovoren za (neprimerne) odločitve, ki jih sprejemamo pod njegovim vplivom. Burek (ali dva), kos pice (ali dva) … saj veste o čem govorim. Prav tako so nekatere alkoholne pijače energijske (kalorijske) bombe. Ciljam predvsem na koktejle in druge sladke pijače, s katerimi je možno spiti tudi za ves dan hrane v enem samem večeru.

Alkohol ustvari v telesu okolje, ki je naklonjeno kopičenju zalog. Z drugimi besedami: alkohol ima pri presnovi prioriteto in ustavi porabo maščob za energijo, dokler se ga telo ne reši. Višek maščob pri obroku je v primeru, ko smo "nažgani", idealen scenarij za rejenje po hitrem postopku.

V izogib temu omejite dodane maščobe v času ponočevanja ali »prenažiranja«. Pusto meso, pršut, kruh, ribe, krompir, riž, zelenjava … so vse lahko primerne izbire.

Če se odločite svojo prehrano pogosteje zaupati stojnicam in ponudnikom hitre prehrane, bo hamburger z zrezkom brez dodane slanine in mastnega sira verjetno najboljša izbira. Nisem rekel najokusnejša, ampak saj veste kako je s temi razumnimi in odraslimi kompromisi – če hočeš nekaj 'met, moraš nekaj dat'. In če hočeš zdravo in fit telo, ga ne smeš preveč sr*t ;)

Mario Sambolec
Nutricionist, trener, predavatelj in ustanovitelj znamke Feelgood