12. 10. 2021, 10:48

Mojca Zvezdana Dernovšek: "Fobija pred zobozdravnikom se razvije tako, da se začnete zobozdravnika izogibati!"

profimedia

Na RTV Slovenija - MMC podrobno so v izčrpnem prispevku o eni od najpogostejših duševnih motenj, s katerimi se po svetu spopada okoli 300 milijonov ljudi, nanizali tudi nekaj mnenj in intervjujev s slovenskimi strokovnjaki. Med njimi je o anksioznih motnjah spregovorila tudi psihiatrinja Mojca Zvezdana Dernovšek.

O tem, kako se razvije bolezenska tesnoba, ki je glavni simptom anksioznih motenj, je razložila na primeru precej pogostega strahu pred zobozdravnikom:

"Bolezenska tesnoba je naučena, in sicer z opazovanjem človeku pomembne osebe, ki je zanj model, ali z izkušnjo. Greste na primer k zobozdravniku in vas vrtanje zelo boli. Ta izkušnja ni tako problematična, saj vas naslednjič morda ne bo več bolelo. Paničen oz. fobičen strah pred zobozdravnikom se bo razvil tako, da se boste začeli zobozdravnika izogibati. Pred naslednjim obiskom vso noč ne boste spali in se boste na koncu odjavili. S tem boste svojim možganom, konkretno mandljastemu jedru ali amigdali, povedali, da je strah upravičen. Zadeva namreč poteka po pogojnem refleksu. Zobozdravnik pomeni bolečino, če moram k njemu, moja tesnoba zraste. Če se mu izognem, mi tesnoba upade. Padec tesnobe je izjemna nagrada, a naslednjič se boste zobozdravnika še bolj bali. S svojim vedenjem izogibanja dejansko hranimo svojo fobijo. In zdravljenje takšne fobije poteka s soočenjem. Treba je iti v situacijo, zato da svoji amigdali z izkušnjo dopovemo, da je stvar samo neprijetna, ni pa nevarna. Zato pravim, da fobije morda samo na začetku, če je zelo hudo, zdravimo z antidepresivi, ampak niti ne zdravimo, antidepresivi pri tem človeku krepijo pogum, da lažje izpelje soočenje."

Vir: MMC Slovenija v prispevku: Anksiozne motnje: Kdor beži pred tesnobo, bo tekla za njim

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.