Monika Ažman: "Da ne bi bilo več na voljo prostega respiratorja, se ne sme zgoditi!"

Medicinske sestre pregorevajo

2. 11. 2020, 13:14 | Zdravje

              Monika Ažman: "Da ne bi bilo več na voljo prostega respiratorja, se ne sme zgoditi!" (foto: profimedia) profimedia

Predsednica zbornice zdravstvene nege Monika Ažman v intervjuju za MMC Slovenija, da zdravstvo ta hip (sredi drugega vala epidemije covida) že diha na škrge,  največji problem pa je (in bo) prav kadrovska podhranjenost.

Medtem ko je epidemija novega koronavirusa v Sloveniji v polnem razmahu, je o trenutnih razmerah na terenu skozi oči medicinskih sester podrobno (in iz prve roke) spregovorila Monika Ažman, predsednica zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije.

O tem, kaj za celotno prebivalstvo Slovenije, ki se sooča s precej hudim drugim valom epidemije covida, pomeni to, da so medicinske sestre ta hip močno prezaposlene, utrujene, izmučene in obupane, a hkrati z nadčlovšekimi močmi vendarle še uspejo narediti vse, pomeni, pa jasno ponazarja naslednji citat:

"Če bomo prišli do točke zloma, gotovo. Imam fotografijo, ki jo je z nami delil španski kolega iz Madrida, na kateri je sejmišče s 5000 posteljami, a pacientov ne morejo sprejeti, ker ni osebja, ki bi poskrbel za njih. To so žalostne zgodbe. Zato je na mestu poziv vsem nam, da se bomo kot družba odgovorno obnašali in zmogli izvesti vse, kar je potrebno, z osebjem, ki ga imamo. Kdo bo skrbel za bolnike, če vsi zbolimo? Etični kodeks in zakon o zdravstveni dejavnosti nam nalagata, da delovišča ne moremo zapustiti, dokler nas nekdo ne zamenja. Tisti moj čustveni izliv na televiziji, ko sem skoraj v solzah rotila, čuvajte nas, poslušajte, razumite, nismo vsemogočni, tudi mi smo samo ljudje, v 90 odstokih ženske, tudi me smo mame. Zgovoren je podatek, da je UKC Ljubljana od junija do septembra zapustilo več kot 100 medicinskih sester. Razlog so težke delovne razmere in slabo plačilo. V Italiji je umrlo 40 medicinskih sester, v celi Evropi več kot 200, največ v Angliji, kolegica iz Makedonije pa mi je sporočila, da sta dve medicinski sestri umrli tudi pri njih. Pri nas imamo že hudo zbolele, tudi primere, ko so bile že na respiratorju, a za zdaj je bil še vedno srečen konec. Tako mora tudi ostati, da ne bi bilo več na voljo prostega respiratorja, pa se sploh ne sme zgoditi!"

Vir: MMC Slovenija

Morda vas bo zanimalo tudi: