28. 3. 2019, 14:08 | Vir: STA

Monsanto bo bolniku z rakom moral odšteti 80 milijonov dolarjev odškodnine

Xinhua/STA

Ameriški proizvajalec semen in herbicidov Monsanto, ki ga je lani prevzel nemški Bayer, mora ameriškemu bolniku z rakom, ki je na sodišču dokazal, da je herbicid bistveno prispeval k nastanku raka v grlu, plačati 80,3 milijona dolarjev odškodnine. Ta primer bi lahko k tožbi spodbudil še mnoge Američane, poročajo tuje tiskovne agencije.

Porota sodišča v San Franciscu je presodila, da Monsanto, ki je zdaj del Bayerja, ni storil dovolj pri opozarjanju uporabnikov o tveganjih herbicida, ki vsebuje sporni glifosat, zato mora Edwinu Hardemanu plačati odškodnino, ki vsebuje tudi sredstva za stroške zdravljenja.

Sodba je velik udarec za Bayer, ki je lani za Monsanto odštel 63 milijard dolarjev, saj se ta v ZDA že zdaj sooča s številnimi tožbami. "Razočarani smo nad odločitvijo sodišča, vendar ta ne zmanjša pomena naših dolgoletnih raziskav in odločitev regulatorjev, ki so odobrili uporabo herbicidov z glifosatom, saj niso kancerogeni," so sporočili iz Bayerja. "Ta sodba ni povezana z drugimi primeri, ki še potekajo," so dodali.

Hardemanov odvetnik je sodbo sprejel z navdušenjem in dejal, da gre za zgodovinsko sodbo.

Porota se je sicer pred tem odločala o tem, ali je glifosat, ki ga okoljevarstveniki že več let povezujejo z rakom, bistveno prispeval k Hardemanovem raku. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) namreč snov uvršča na seznam "verjetno rakastih", ameriška Agencija za zaščito okolja (EPA) pa ne. Pri tem so porotniki pritrdili tožniku.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.