Formula SMRTI za Slovenijo: "Na 1000 potrjenih okuženih jih 30 konča v bolnišnici, 4 pa umrejo!"

Nepreslišano

11. 11. 2021, 12:34 | Zdravje

              Formula SMRTI za Slovenijo: "Na 1000 potrjenih okuženih jih 30 konča v bolnišnici, 4 pa umrejo!" (foto: profimedia) profimedia

Ob vsakodnevnem bombardiranju s podatki okuženih, prebolelih, cepljenih, hospitaliziranih in umrlih ne le v Sloveniji, ampak tudi širše iz sveta, nas večino puščajo zmedene. Težko je v tej poplavi tako različnih podatkov, ki jih gre postaviti v kontekst specifik (ne le precepljenosti, ampak tudi zmogljivosti njihovega zdravstvenega sistem) vsake države posebej, uvideti nek 'red'. Tudi zato je objava dr. Saša Dolenca, slovenski filozofa, fizika, pisatelja, prevajalca in novinarja, na Facebooku vzbudila nemalo pozornosti. V njej je namreč razkril žalostno 'formulo mrtvih', ki je specifična prav za Slovenijo.

Takole je zapisal:

"Za Slovenijo velja zadnji mesec dokaj konstantno razmerje med novimi primeri okužb, hospitalizacijami in umrlimi: na 1000 potrjeno okuženih jih 30 konča v bolnišnici, 4 pa umrejo. Če povprečje okužb zadnji teden presega tri tisoč na dan, to pomeni vsak dan sto novih sprejemov v bolnišnice in več kot deset umrlih. Prilagam še podatke o umrlih in potrjeno okuženih na milijon prebivalcev v zadnjih dveh tednih, ki so razporejeni glede na delež cepljenih v posamezni državi."

Zdaj si glede na poročila dnevnih novougotovljenih okužb lahko kar sami 'izračunate', kje smo in kam gremo.