N.Z. | 8. 10. 2020, 15:39

Na Finskem je bilo v prvem valu 5-krat več okuženih, kot so kazale uradne številke

profimedia

Finski zavod za zdravstvo je objavil izsledke raziskave, ki so pokazali, da se je med prvim valom pandemije od marca do maja okužilo petkrat več ljudi, kot so beležili uradni podatki.

Medtem ko so uradne številke temeljile na diagnostičnih testih vzorcev brisov iz nosu ali grla, ki so bili odvzeti ljudem s simptomi covida, zdaj krvni testi, s katerimi iščejo protitelesa na koronavirus, povsem jasno razkrivajo obseg okužb, saj diagnosticirajo tudi vse asimptomatične primere.

"Predvidevamo, da je bilo od 1,5 do petkrat več infekcij v primerjavi s potrjenimi kliničnimi primeri," so še sporočili iz zavoda.

Precejšnjo razliko med prvotnimi številkami okužb in trenutnim testiranjem na protitelesa kaže, da se je v prvem valu pandemije premalo testiralo, so prepričani v zavodu, v katerem so aprila pričeli s testiranjem za protitelesa po finskih bolnicah, da bi tako ugotovili resničen zamah pandemije.

Eden od zanimivejših podatkov iz njihove raziskave je ta, da naj bi bilo v prvem valu med okuženimi manj mladih kot danes.

V zavodu so analizirali tudi podobno zbrane rezultate testov na protitelesa iz drugih držav in sklenili, da so bile tudi številke iz Španije veliko višje, kot se je to verjelo do sedaj. Čez poletje naj bi bilo tako okužb v Španiji celo do desetkrat višje, kot so to kazale uradne številke.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.