18. 9. 2018, 15:34 | Vir: STA

Na Hrvaškem umrl moški zaradi posledic okužbe z virusom zahodnega Nila

profimedia

V Zagrebu je zaradi okužbe z virusom Zahodnega Nila umrl 84-letni moški, so danes potrdili v zagrebški kliniki za infekcijske bolezni Fran Mihaljević. Gre za drugo letošnjo smrtno žrtev na Hrvaškem zaradi bolezni, ki jo prenašajo okuženi komarji. V zagrebški kliniki zdravijo še štiri osebe, ki so zaradi tovrstne okužbe življenjsko ogrožene.

Prve letošnje primere okužb z virusom zahodnega Nila na Hrvaškem so zaznali v začetku julija.

V začetku septembra je hrvaški zavod za javno zdravstvo (HZJZ) potrdil, da je bila prva letošnja žrtev nevarnega virusa starejši moški iz Belega Manastira v Baranji, ki je umrl v bolnišnici v Osijeku. HZJZ je na svoji spletni strani objavil, da je bilo do 10. septembra na Hrvaškem 39 potrjenih primerov okužb z virusom zahodnega Nila. Kot so dodali, je bila večina okuženih oseb z območjih severozahodne in vzhodne Hrvaške.

Pri večini zbolelih oseb, gre za klinično obliko bolezni, ki je zajela osrednji živčni sistem, je poročala hrvaška tiskovna agencija, Hina. Hrvaški epidemiologi so prejšnji teden spomnili, da je bilo na Hrvaškem tudi v preteklih letih nekaj smrtnih primerov zaradi virusa Zahodnega Nila.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.