2. 9. 2020, 11:35 | Vir: STA

Na Islandiji 90 odstotkov okuženih štiri mesece ohranilo protitelesa

Profimedia

Na Islandiji je več kot 90 odstotkov ljudi, ki so preboleli okužbo z novim koronavirusom, razvilo protitelesa in ohranilo enako raven do štiri mesece po okužbi, ugotavlja v torek objavljena študija. Dosedanje raziskave so medtem ugotavljale, da se raven protiteles v nekaj mesecih po okužbi močno zniža.
 

V okviru študije so želeli ugotoviti, koliko ljudi se je na Islandiji sploh okužilo z novim koronavirusom, in izvedeti več o stanju imunskega sistema, potem ko so ozdraveli. Da bi to ugotovili, so merili količino protiteles pri več kot 30.000 Islandcih.

Na podlagi rezultatov ocenjujejo, da se je na Islandiji z novim koronavirusom okužilo 0,9 odstotka prebivalcev. Ocenjujejo, da so okužbo pri 56 odstotkih potrdili s PCR testi. 14 odstotkov okuženih je bilo v karanteni, potem ko so bili v stiku z okuženim, pri čemer niso bili testirani s PCR testom oziroma so prejeli negativen rezultat. Preostalih 30 odstotkov okuženih pa ni bilo v karanteni in niso bili testirani s PCR testom, še ocenjujejo znanstveniki.

V raziskavi so ugotovili, da je pri 91,1 odstotka od 1215 ljudi, pri katerih so okužbo potrdili s PCR testom, v dveh mesecih po okužbi raven protiteles v krvi narasla in se nato ustalila. Na tej ravni je ostala do štiri mesece po okužbi, kaže raziskava objavljena v znanstveni reviji The New England Journal of Medicine.

Proučevali so sicer homogeno populacijo v eni državi, tako da morda rezultati v drugih delih sveta z raznolikim prebivalstvom ne bi bili enaki, na spletu poroča tiskovna agencija Reuters.

Ta dognanja bi lahko bila pomembna glede ocene tveganja za ponovno okužbo in trajnosti cepiv, je povedal izvršni direktor podjetja deCode Genetics, ki je izvedlo študijo, Kari Stefansson. Avtorji so sicer opozorili, da še ni potrjeno, da protitelesa pri ozdravljenih ljudeh ščitijo pred ponovno okužbo.

Bi pa lahko bili testi prisotnosti protiteles stroškovno učinkovitejša alternativa testiranju na okužbo.

Ugotovitve znanstvenikov na Islandiji se razlikujejo od dosedanjih študij, v katerih so ugotavljali, da se raven protiteles v nekaj mesecih po okužbi močno zniža.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.