Na Japonskem lani rekordno nizko število samomorov

17. 1. 2020, 11:10 | Zdravje | Vir: STA

              Na Japonskem lani rekordno nizko število samomorov (foto: profimedia) profimedia

Na Japonskem, ki je znana po eni najvišjih stopenj samomorilnosti, so lani zabeležili rekordno nizko število samomorov, je danes sporočila vlada v Tokiu. Glede na začasne podatke si je v državi s približno 126 milijoni prebivalcev lani življenje vzelo 19.959 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Končne podatke bodo objavili marca, pričakujejo pa, da bo število samomorov še rahlo naraslo, potem ko bo policija preiskala, ali so bile nekatere smrti v zadnjih mesecih posledica samomorov.

Glede na začasne podatke pa so lani zabeležili 4,2 odstotka manj samomorov kot leta 2018. Kar 70 odstotkov vseh samomorov je bilo med moškimi.

Število samomorov na Japonskem upada zaradi številnih ukrepov za preprečevanje samomorov, odkar so označili to vprašanje za družbeni problem in ne problem posameznika, je za AFP dejal vodja nevladne organizacije Lifelink Yasuyuki Shimizu.

Vladni ukrepi, med drugim zakon o preprečevanju samomorov in kampanje o osveščanju, so imeli pozitivne učinke, je dodal. "Število upada, vendar se tisti, ki so umrli, ne bodo vrnili. Ni normalno, da okoli 20.000 ljudi umre vsako leto," je opozoril Shimizu.

Tudi japonski zdravstveni minister Katsunobu Kato je opozori na izgubljena življenja in napovedal nadaljnje preventivne ukrepe.

Na Japonskem so leta 2003 zabeležili rekordnih 34.427 samomorov, na letni ravni pa so do leta 2011 beležili nad 30.000 samomorov. Zadnji vladni podatki sicer ne razkrivajo razlogov za samomore, je pa lani zdravstveno ministrstvo navedlo številne razloge, med njimi so finančne težave, preobremenjenost na delovnem mestu, družinske težave in depresija.